In 5 stappen meer zelfvertrouwen! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Voor als je een groot gebrek aan zelfvertrouwen hebt of gewoon een boost kan gebruiken.

Met deze 5 stappen lukt het jou!

1. Ontwikkel je zelfkennis

Heb je hard gewerkt om een beeld van jezelf te creëren dat geaccepteerd wordt door de buitenwereld?

Super.. Alleen als je jezelf niet kan zijn zul je nooit gelukkig zijn. Dus hoog tijd om jezelf te leren kennen!

Wie ben jij? Wat zijn je normen en waarden? Wat vind je leuk en niet leuk? Wat zijn je dromen? Waar ben je bang voor?

2. Leer grenzen stellen

Het kan zijn dat je grenzen voor jezelf hebt. Grenzen met betrekking tot hoeveel en wat je mag eten, hoe lang je moet werken, hoe vaak je moet schoonmaken, wat je wel en niet aan kan trekken qua kleding.

Maar bijvoorbeeld geen grenzen ten opzichte van wat mensen tegen jou mogen zeggen. Grenzen die aangeven waar de belangen van anderen ophouden en die van jou beginnen.

Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om alles voor iedereen te regelen. Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch. Dat is een mantra die je echt elke dag tegen jezelf moet zeggen.

Denk na over wat je wil dat je grenzen zijn en schrijf het op. Als je je grenzen aangeeft aan mensen blijf dan bij je punt. Wat wil jij? Maak dat duidelijk. Niet afwijken of ingaan op andere mensen hun smoesjes, bij je punt blijven.

Als jij je grenzen weet, aangeeft en beschermt zullen andere mensen zich er ook aan houden. Dit is even spannend maar het zal je zeker meer zelfvertrouwen geven.

3. Zelfacceptatie

Een heel eng taakje wat je zeker verlossing kan geven is je geheimen delen.

Pak pen en papier of typ het op je laptop. Schrijf alles op waar jij mee zit, waar jij je voor schaamt, wat jij geheim houdt voor de wereld, wat jij hebt meegemaakt, wat jou heeft gevormd, je gevoelens, je gedachten, alles.

Bij alles wat je schrijft moet je zo eerlijk en open mogelijk zijn.

Zoek iemand die je vertrouwt. Iemand in je vriendenkring of misschien een coach of therapeut. De persoon moet uiteraard over begrip en inlevingsvermogen beschikken.

De persoon aan wie je het gaat voorlezen hoeft niks terug te zeggen, geen advies of commentaar te geven, geen aanmoediging, gewoon alleen luisteren.

De reden dat je je verhaal aan iemand gaat voorlezen is dat je verlossing zult voelen. Verlossing doordat iemand je ergste geheimen, gevoelens en gedachten kent en de wereld niet vergaan is. Schuldgevoelens met betrekking tot gebeurtenissen en gevoelens uit het verleden zul je makkelijker kunnen loslaten. En je kan ervaren hoe het is om je verhaal te delen en geaccepteerd te worden. Dit vergroot je zelfacceptatie en zelfvertrouwen.

4. Wees niet afhankelijk

Wat  je ook wilt doen een nieuwe studie, verbouwen, naar vrienden gaan, een tripje maken zorg dat je niet afhankelijk bent van je partner of iemand. Maak de plannen die je hebt alsof je alles alleen moet doen. Als je hulp ontvangt terwijl de plannen uitgevoerd worden is dat natuurlijk hartstikke fijn. Maar je moet weten dat jij het ook alleen zou kunnen dus bouw op dat idee je plannen.

Het moet niet zo zijn dat als je bijvoorbeeld ruzie krijgt met je partner je opeens niet meer naar vrienden kan gaan omdat hij/zij je niet wilt brengen. Of dat je halverwege een studie moet stoppen omdat je relatie overgaat.

Als je er van overtuigt bent dat je plannen onuitvoerbaar zijn zonder bijvoorbeeld je partner overleg dan eens met vrienden en familie of die ideeën hebben. En ga eens bij jezelf na hoe je het plan zou uitvoeren als je je partner nooit had leren kennen. Stel je niet afhankelijk op maar maak juist gebruik van al je mogelijkheden.

5. Ontwikkel jezelf

Doe een aantal dingen per week die je eng vindt of nog nooit hebt gedaan, om op deze manier je grenzen te verleggen en je wereld groter te maken.

Iets terug brengen naar een winkel waar je niet zo tevreden mee bent of alleen een rondje door de stad lopen etc.

Zeg ‘nee’ ter wille van jezelf in plaats van ‘ja’ om iemand anders een plezier te doen. Het is tijd om jezelf te ontwikkelen en niet tijd om anderen te helpen te ontwikkelen.

Geef jezelf tijd, aandacht, liefde en cadeautjes om je zelfvertrouwen te vergroten. Wees lief voor jezelf en leer dat je jezelf mag verwennen.

Heb je juist problemen met te veel geld uitgeven. Geef dan in plaats van materiële spullen jezelf ervaringen. Ervaringen zoals een wandeling door het bos, een cappuccino op het terras, avondje sterren kijken etc.

Dit allemaal om te leren dat je niet constant aan anderen hoef te geven maar dat je aan jezelf mag denken.

Lees ook:

Delen van de informatie uit dit artikel komen uit het boek (zie hieronder):
‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood. Zeker een aanrader om te lezen!