Zelfbeeld: verander niet je partner maar werk aan jezelf, je bent het waard! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Je zelfbeeld en eigenwaarde zijn gevaarlijk laag. Je hangt je levensgeluk van je partner af.

Je probeert hem/haar te helpen en veranderen zodat je niet aan je eigen problemen hoeft te denken en werken.

Tijd om ermee te stoppen!

Mirror mirror on the wall

Je hebt te zeer lief en het hoofddoel in je leven is je partner en zijn behoeften. Je zet alles op alles om je partner te helpen en te kneden naar jouw ideaalbeeld.

Les één: je partner wil niet geholpen worden bij de zoektocht naar zichzelf. Als hij daar wel in geïnteresseerd was geweest zou hij er wel werk van maken.

Mensen die te zeer liefhebben zien de kleinste verandering in het gedrag van hun partner als
een mogelijke indicatie dat hij eindelijk bezig is te veranderen. Ze hopen elke dag dat hij morgen anders is.

Wachten totdat hij verandert is veel minder eng dan jezelf en je eigen leven veranderen. Toch?

Zoveel energie hou je over voor jezelf

Vraag eens aan jezelf wat er zou gebeuren als je hem accepteert zoals hij is. En alle moeite en energie die je in hem stopt eens in jezelf gaat stoppen?

Nee, hiermee bedoel ik niet dat jij jezelf moet veranderen in iemand die nog meer liefde geeft, nog aantrekkelijker is, nog beter kookt, nog meer schoonmaakt etc.

In de hoop dat je hem kan overtuigen van jou liefde zodat hij toch uiteindelijk verandert.

Wel bedoel ik hiermee dat je door middel van boeken en artikelen lezen, cursussen volgen en coaching je zelfvertrouwen vergroot en een positief zelfbeeld creëert.

Je kan er niet voor zorgen dat iemand van je gaat houden. Dat moet je ook niet willen. Mensen met een gezond en positief zelfbeeld weten dat ze liefde waard zijn en hoeven dit dus niet wanhopig te ontvangen van mensen die niet in staat zijn om liefde te geven.

“If you find yourself constantly trying to prove your worth to someone, you have already forgotten you value”.

Weg met je negatieve zelfbeeld!

Het is niet jouw schuld dat je een negatief zelfbeeld hebt. De kans is groot dat je bent opgegroeid in een probleemgezin. Waarin je geen liefde en aandacht ontving. Waardoor je nu diep van binnen denkt dat je het niet waard bent om liefgehad te worden. En dat je gelooft dat je fout bent en vreselijke tekortkomingen hebt.

DAT IS NIET ZO. Jij bent hartstikke leuk alleen moet je het zelf gaan geloven. Dit kost tijd en dit hoef je niet alleen te doen zoek de juiste hulp.

Omdat je nauwelijks weet hoe het is om gelukkig te zijn in een relatie (je hebt het immers nooit geleerd) en omdat je zelden of nooit hebt meegemaakt dat mensen van wie je houdt je emotionele behoeften vervullen, leef je in een soort fantasiewereld. De fantasie is dat je partner met wie je zo ongelukkig bent verandert door jouw hulp in dat wat jij wil.

Het wordt beter

Ga niet meer achter mannen/vrouwen aan die je niets anders te bieden hebben dan de kans om hem te helpen.

Vraag aan jezelf tijdens het daten of nu in je relatie: ‘Wat zit er voor mij in?’. Maar het beste zou zijn om aan jezelf te werken zonder partner in je leven.

Als je een partner hebt is het te verleidelijk om niet voor die persoon te denken, zorgen en alles te regelen. Het is minder eng om het leven van een ander te organiseren dan het leidde van je eigen leven.

In het begin zal je je zo leeg voelen dat het lijkt alsof de wind dwars door je heen blaast. Maar je moet erachter komen wie je bent, wat je leuk vindt en niet leuk vindt, wat je met jezelf en je leven wilt.

Bij iedere beslissing die je voor jezelf neemt en alles wat je te weten komt over jezelf zal die leegte beetje bij beetje gevuld worden. Als je het fijn vindt om alleen te zijn dan ben je klaar om met iemand te zijn.

Lees ook:

Delen van de informatie uit dit artikel komen uit het boek (zie hieronder):
‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood. Zeker een aanrader om te lezen!