Ik ben woedend! Hoe om te gaan met woede - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Woedend, boos, razend, kwaad. Hoe je het ook noemt, je bent in een slechte stemming en daar geef je iets of iemand de schuld van.

Boos zijn en boos worden zijn twee verschillende dingen. Boos zijn is de stiekeme energievreter. En niemand wil dat je energie stiekem minder wordt. Dus hier wat tips om om te gaan met je boosheid. Voor advies bij ruzie met iemand klik hier.

Waarom worden we boos?

Boosheid kan uit veel verschillende dingen voortkomen. Maar als je kan herleiden waar het bij jou uit voortkomt, kun je er beter mee omgaan of het zelfs oplossen.

Misschien voel je je woedend uit onmacht. Er gebeuren dingen waar je geen controle over hebt en die je niet wilt.

Of misschien gedraag je je boos naar de buitenwereld zodat mensen niet kunnen zien hoe bang, verdrietig of gekwetst je bent.

Is je boosheid een afweermechanisme zodat je niet gekwetst wordt of omdat je je schaamt?

Boos omdat iemand je eigendommen kapot maakt?

Of boos omdat iemand van wie je houdt onrecht is aangedaan?

Weg met die boosheid

Okee er is een situatie voorgevallen waar jij het niet mee eens bent. Je voelt je boosheid in je zitten. Wat nu?

Je kan natuurlijk niks zeggen en alles opkroppen. Maar dan ben jij de enige die er mee zit. Is dat wat je wil? Of je kan de andere persoon voor rotte vis uitmaken en de band die jullie hadden verpesten. Maar beide opties klinken niet heel aantrekkelijk. Dus wat wel?

Als je zou zeggen wat je er van vindt en hoe je je voelt, dan wordt je boosheid minder. De andere persoon weet het en in het vervolg kun je samen zo’n situatie anders aanpakken. Dat klinkt veel beter dan die eerdere opties toch?

“Holding on to anger is like drinking poison and expecting the other person to die”. -Buddha

Goed boos worden is een kunst

Maar op wat voor manier zeg je wat je er van vindt en hoe je je voelt? Natuurlijk ben je boos en het is helemaal niet erg om boos te worden en voor jezelf op te komen. Je moet juist voor jezelf op komen! Maar bepaalde gedragingen zullen de situatie niet bevorderen.

Gillen, krijsen en schreeuwen is niet bevorderlijk. Heb je daar behoefte aan ga dan thuis als je alleen bent harde muziek opzetten en lekker los.

De aanval is niet de beste verdediging. Het zal niet helpen om iemand te beschuldigen. Begin niet elke zin met ‘jij hebt dit fout gedaan, en jij hebt dat…’. Probeer eerder te omschrijven wat jij voelt en omschrijf de situatie zoals jij die hebt beleefd.

Geef iemand de kans om te reageren en probeer je ook te verplaatsen in die persoon. Spreek van te voren af dat je niet door elkaar heen praat en elkaar laat uitpraten.

Lees ook:

Tip!
Stuur een leuk kaartje of een cadeautje naar iemand, je hoeft er de deur niet eens voor uit!