Werk minder en bereik meer – 7 tips - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Het idee dat je altijd aan het werk bent en niet vooruit komt?

Hoog tijd om te leren hoe je in meer kan bereiken door minder te doen!

1. Gebruik je sterke punten

Veel mensen zijn zich erg bewust van de dingen die ze minder goed kunnen (presenteren, onderzoek doen, dansen, zingen) en willen dit dan juist wel kunnen.

Dit is, en frustrerend en niet heel productief, focus je op je sterke punten en ga daar mee aan de slag zodat je daarin de beste wordt. Dit is ook nog eens veel leuker!

2. Minder is meer

Doe minder zinloze dingen. Kunnen projecten in je gezin en op je werk op een efficiëntere manier aangepakt worden?

Denk er eens over na en misschien kom je er wel achter dat je hetzelfde doel kan bereiken in minder tijd.

3. Stel prioriteiten

Als je geen prioriteiten stelt weet je ook niet wat het belangrijkst is en begin je misschien met onzinnige bezigheden.

Op het einde van je vrije dag nog perse wat dingen doen is nooit echt heel leuk en ook is overwerken omdat je noodzakelijke dingen vergeten bent niet leuk.

4. Korte deadlines

Hoe meer tijd je krijgt voor een project, hoe belangrijker en complexer het project lijkt.

Terwijl als je hetzelfde project zou krijgen met een deadline van 24 uur dwingt de tijdsdruk je om je te concentreren op de uitvoering en zit er niks anders op dan alleen het hoogst noodzakelijke te doen.

Als je in plaats van 24 uur zeven dagen krijgt ben je zes dagen bezig om van een mug een olifant te maken. Als je maanden de tijd krijgt voor een project zie je door de bomen het bos niet meer en verlies je alle focus. Dus korte deadlines dragen bij aan meer concentratie en hogere kwaliteit.

5. Wat zijn jouw excuusactiviteiten
voor je werk?

Excuusactiviteiten zijn activiteiten die je doet om “bezig te zijn” terwijl je eigenlijk niks doet maar die je wel het gevoel geven dat je productief bezig bent.

Iedereen heeft ze, wees eerlijk tegen jezelf wat zijn jouw excuusactiviteiten? Als je er bewust van wordt kun je ze gaan stoppen.

“Planning beschermt tegen chaos en bevliegingen”. -Annie Dillard

6. Maak een actielijstje

Begin nooit met werken zonder dat je een actielijstje hebt met de dingen die je moet doen. En denk hierbij aan de regel: ‘Stel prioriteiten’.

Maak je actielijstje de dag van te voren zodat je weet wat er gedaan moet worden voordat je begint aan je dag. Zo breng je vast rust in de anders chaotische taken in je hoofd.

Houd de actielijst zo klein mogelijk anders voel je je alleen maar onproductief en nutteloos als je de meerderheid niet gedaan hebt op het einde van de dag. Het moet realistisch zijn.

7. Singletasken

Hoe hip en stoer multitasken ook klinkt het is extreem onproductief. Met je partner kletsen, koken en nog even een mail typen zorgt er alleen maar voor dat het meer tijd kost en het resultaat minder goed is.

Multitasken is eigenlijk gewoon meer doen om je productief te voelen terwijl je minder tot stand brengt terwijl je het doet.

Kies een taak van je actielijstje, het liefst met de hoogste prioriteit, en handel die af van begin tot eind, zonder dat je je laat afleiden.

Verdeelde aandacht leidt tot slechtere concentratie, slechtere resultaten en minder voldoening.

Lees ook:

Geweldige boeken met meer tips en handvaten om productiever te worden!

PS. Je werk uitbesteden kan ook heel effectief zijn, Goldstine kan je daarbij helpen.