Wat is liefde? Wanneer is liefde echt en een relatie goed? - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Wat is liefde?

Dat is een hele goede vraag. Waar voldoet echte liefde aan en wat maakt een relatie perfect?

Natuurlijk zijn sommige kenmerken universeel (goede communicatie, plezier maken samen, elkaar steunen in de ontwikkeling)

maar andere zijn weer heel persoonlijk en individu gericht (wel of niet klef zijn, elkaar vaak of weinig willen zien).

Maar één ding is zeker wat betreft het laatste, als jullie andere ideeën hebben over de relatie gaat het niet of moeizaam werken.

Wat is liefde? Eerst jezelf liefhebben

Ik geloof dat je alleen maar echt lief kan hebben als je ook jezelf liefhebt. Want het is niet mogelijk om helemaal gelukkig te zijn met je partner samen, als je niet van jezelf houdt. Dus daar begint het mee. Je moet eerst van jezelf houden, gelukkig zijn met jezelf en gelukkig kunnen zijn alleen voordat je echt gelukkig kan zijn met iemand anders.

Wat is liefde? Het kost tijd

Liefde op het eerste gezicht bestaat zeker. Je kan iemand tegen komen en direct vlinders in je buik voelen en bij de eerste woorden uit de mond van die persoon meteen hoteldebotel zijn. Maar hier spreek je wel van verliefdheid.

En verliefdheid kan uitgroeien tot echte liefde maar dat hoeft zeker niet altijd.

Er bestaat geen rekensom voor liefde of magische spreuk en ook geen tijdslimiet wanneer verliefdheid in liefde overgaat. Het is iets wat tijd, aandacht, vorming, bevestiging etc. nodig heeft.

Wat is liefde? Zijn jullie hetzelfde of anders?

Je moet natuurlijk bij elkaar passen. Als de één van negen tot vijf werkt en de ander van vijf tot één s’ nachts, is een succesvolle langdurige relatie redelijk lastig. Als de één een kinderwens heeft en de ander een kinderhaat wordt het waarschijnlijk ook een moeilijke opgave om de relatie te behouden.

Maar zeker niet alles hoeft een probleem te zijn. In de stad of in een dorp wonen, vegetarisch en vleeseter, extravert en introvert, zo lang je elkaar in waarde laat, rekening houdt met elkaar en compromissen kunt sluiten kom je er zeker. Zelfs een atheïst en een christen kunnen een geslaagde relatie hebben (ik ken ze!).

Wat is liefde? Liefde en eigen behoeften

Liefde is absoluut elkaar steunen, blij zijn voor elkaar, plezier hebben samen, tijd samen besteden en door dik en dun elkaar helpen. Maar vergis je niet, liefde is absoluut niet jezelf wegcijferen voor de ander.

Zorg eerst voor jezelf en voor jouw behoeften. Laat ook de ander voor zichzelf zorgen. Als je je eigen behoeften kent en deze beantwoordt is het ook veel makkelijker om je voor te stellen wat de ander nodig heeft. Houd van jezelf en anderen evenveel. Even een kleine kanttekening: natuurlijk zijn er noodgevallen en dus uitzonderingen.

Wat is liefde? Universele kenmerken

Ik begon dit artikel door te benoemen dat er ook universele kenmerken zijn van echte liefde en een goede relatie. Ben je ondertussen al heel nieuwsgierig? Het is inderdaad de hoogste tijd om ze te gaan benoemen!

  • Moeite blijven doen voor elkaar. Als je elkaar voor lief gaat nemen en niet meer echt tijd aan elkaar besteedt zal de relatie doodbloeden. Maar als je jezelf altijd gelukkig blijft prijzen met je relatie en elkaar nog steeds af en toe verrast met een bloemetje, tripjes inplant samen en gewoon tijd en liefde voor elkaar blijft hebben dan zullen jullie in de relatie gelukkig blijven.
  • Wees beide flexibel in de relatie. Misschien hebben jullie bepaalde regels over het huishouden, de auto of iets anders en dat is natuurlijk hartstikke goed. Maar wees flexibel als de één een keertje niet kan laat het niet direct op ruzie uitlopen. Ook kunnen er grote veranderingen plaatsvinden, verhuizen, kinderen, andere baan, studie etc. zorg dat jullie beide flexibel met veranderingen kunnen omgaan.
  • Vertrouw elkaar. Misschien ben je jaloers aangelegd of misschien helemaal niet maar hoe dan ook is het belangrijk dat je elkaar vertrouwt. Een relatie wordt erg onder druk gezet als iemand constant niet wordt gelooft en alles gecontroleerd moet worden.
  • Accepteer elkaar en probeer elkaar niet te veranderen. Hou van je partner zoals hij/zij is. Accepteer gedragingen of dingetjes die niet zullen veranderen.
  • Plezier hebben samen. Stellen in een goede, gezonde relatie vinden het heerlijk om bij elkaar te zijn, leuke dingen te doen, te kletsen en nieuwe activiteiten te ontdekken.
  • De overtuiging van eeuwigheid. Bij een ruzie of nare gebeurtenissen denken beide partners absoluut niet aan het beëindigen van de relatie. Dat is gewoon geen oplossing en optie. Ze horen bij elkaar en zullen er samen uitkomen.
  • Elkaar nodig hebben. Dit betekent niet dat je volledig afhankelijk bent van elkaar. Dit betekent wel dat je voelt dat je bij elkaar hoort, elkaar aanvult en elkaar nodig hebt op een gezonde manier voor liefde, steun, gezelschap en geluk.
“Love is an unconditional commitment to an imperfect person. To love somebody isn’t just a strong feeling. It is a decision, a judgement and a promise”.

Lees ook:

 

Betere relaties met iedereen in 11 weken!

Verbeter je relatie(s)
Wil jij je relatieproblemen aanpakken, je relaties verbeteren en beter leren communiceren? Dan raad ik je deze E-cursus aan.

Kom je er de eerste 15 dagen achter dat dit toch niet voor jou werkt dan ontvang je 100% je geld terug.

Ik streef alleen naar tevreden mensen!