Vrijheid: zo hak je de knoop door - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Vrijheid komt met verantwoordelijkheid daarom is het ook zo eng om een beslissing te maken.

Constant twijfelen, keuzes uitstellen en bang zijn om een besluit te nemen, kun jij je hier in vinden?

Je wil graag de perfecte keuze maken en er geen spijt van krijgen, maar je weet gewoon niet hoe of wat. Zo ga je te werk!

Wat wil ik wel en wat wil ik niet?

De eerste stap naar weten wat je wil is weten wat je niet wil. Hoe schraal dat ook klinkt, als je weet wat je niet wil heb je dus ergens ook enig idee wat je wel wil doen.

Met welk dilemma je ook zit: wel of niet deze studie doen, wel of niet samenwonen, wel of niet een andere baan zoeken, je bent bang dat je de verkeerde keuze maakt en dat dan de wereld vergaat.

Het is ook hartstikke eng. Je maakt een keuze en opeens verandert een groot aspect in je leven, en wat nu als je spijt krijgt?

De verkeerde keuze maken

Ja, je hebt eindelijk een keuze gemaakt, de knoop is doorgehakt, YES! En nu ben je in tranen… het blijkt de verkeerde keuze. Wat nu?

Keuzes herstellen kan wat geld kosten of wat moeite maar meestal valt het op te lossen.

Je hebt de verkeerde studie gekozen? Dan stop je ermee en kies je de juiste studie. Je hebt het uitgemaakt met je partner en erachter gekomen dat je toch de rest van je leven met deze persoon wilt zijn? Stel je kwetsbaar op en win de ander terug.

Door in te zien dat de keuze die je maakt niet perse definitief is wordt het makkelijker om sneller de knoop door te hakken. Je angst dat de wereld vergaat neemt af, de keuze die je hebt gemaakt valt terug te draaien mocht dit een verkeerde keuze blijken te zijn.

“Er zijn veel misstappen begaan door stil te blijven staan”.

Je leven op pauze

Als je geen keuze maakt, en soms kun je dit proces weken tot maanden uitstellen, zet je eigenlijk je leven op pauze en dat is zo zonde.

Je blijft hierdoor hangen op één plek in een onprettig gevoel van onbehagen en twijfels.

Je weet niet hoe je keuze, welke je dan ook maakt, gaat uitpakken. Niemand weet dat, je kan de toekomst nu eenmaal niet voorspellen.

Soms maak je een keuze en weet je zeker dat het geweldig gaat zijn en het het aller beste is en dan is het een dikke tegenvaller. En soms kies je iets met tegenzin en is het opeens fantastisch. Accepteer dus gewoon dat je het niet zal weten van te voren en dat dat helemaal niet erg is.

Beslissing tijd

Te lang twijfelen zorgt alleen voor extra spanning en minder energie. Vaak is het goed om gewoon een besluit te nemen en dan maar te kijken wat er gebeurt.

Je springt in het diepe, maar wel met zwembandjes om want de meeste keuzes zijn niet definitief.

Dus hoe eng (ik weet hoe doodeng het kan zijn) het nemen van een beslissing ook is, het is beter om de keuze zo snel mogelijk te maken.

De uitkomst van de keuze zal niet veranderen, het wachten zal alleen langer je leven op pauze zetten.

Dus hoe eerder je de keuze maakt, hoe eerder je gelukkig kan zijn. Of hoe eerder je de keuze maakt, hoe eerder je de keuze kan proberen terug te draaien.

In ieder geval hik je niet meer zo tegen het energievretende, gekmakende twijfelproces aan en die vrijheid is al heel veel waard, toch?

Lees ook:


Moeite met beslissingen maken?

Voor nog meer tips en extra informatie om meer vrijheid in je leven te ervaren en met een goed gevoel keuzes te maken, zijn onderstaande boeken zeker een aanrader.