Vreemdgaan. To trust or not to trust that’s the question - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Wat vreemdgaan is ligt aan de regels die jij en je partner hebben gemaakt in jullie relatie en waar jullie het dus samen mee eens zijn.

Dit kan van het ene uiterste naar het andere uiterste gaan.

Sommige vinden flirten, smsen/appen of kijken naar een andere persoon absoluut onacceptabel.

In andere relaties is er sprake van overspel als het zoenen, orale seks, manuele seks of neuken betreft. Ook wordt er in sommige relaties onderscheid gemaakt tussen wel of niet gevoel hebben voor een andere persoon.

Dus wat vreemdgaan is wordt gedefinieerd door de regels die jullie samen hebben gemaakt in jullie relatie. En niet door wat de samenleving of jouw omgeving er misschien van denkt. Hebben jullie een monogame relatie of een open relatie?

It’s just the two of us. Or not?

Wat als je partner is vreemdgegaan? Dan is het belangrijk dat je jezelf afvraagt ‘vertrouw ik hem/haar nog?’. Deze vraag heeft een ja of nee antwoord. Voor sommige mensen staat het besluit al vast voordat ze ooit de relatie aan zijn gegaan. Als iemand vreemdgaat is het over punt uit. Voor anderen ligt het besluit niet vast.

Weet je echt niet wat je moet doen? Weet je niet meer wat je voelt? Geef jezelf dan eerlijk antwoord op de volgende vragen:

  • Vertrouw ik mijn partner nog? Geloof ik dat het nooit meer zal gebeuren?
  • Kan ik mij hier overheen zetten?
  • Hoe erg vind ik het?
  • Wil ik bij mijn partner blijven?
“A fake lover will put a lock on his phone. A real lover will say ‘he baby, can you read that text for me?’.”

But why?

Er zijn honderden redenen te bedenken waarom je partner is vreemdgegaan. Hij/zij heeft gevoelens gekregen voor iemand anders. Hij/zij was onder invloed. Hij/zij wilde seks ervaren met iemand anders dan jou. Noem het maar op.

De vraag blijft gewoon vertrouw en geloof jij je partner? Maakt het uit of je partner onder invloed was? Het is niet dat hij/zij nooit meer enigszins onder invloed zal zijn. Maakt het uit of je partner wel of geen gevoelens had voor de andere persoon? Je kan niet tegen houden dat je partner een aantrekkelijke persoon tegen komt. Maar vertrouw en geloof jij dat je partner niet meer vreemd zal gaan?

Vergeven en vergeten?

Als je besluit om verder te gaan in de relatie moet je het vreemdgaan wel kunnen loslaten. Anders heb je er vooral jezelf mee. Je kan niet constant zijn/haar telefoon of berichten checken. Of via zijn/haar vrienden controleren waar je partner is en wat je partner precies aan het doen is. Het is ook niet aan te raden om bij elk ruzietje te benoemen dat de ander is vreemdgegaan.

Nogmaals dit is alleen om jezelf te helpen. Jij hoort niet je tijd en energie te steken in het controleren van je partner. Dat moet je ook niet willen. Dus wat wordt het? Heb je het vertrouwen om te vergeven en te vergeten? Of stop je met de relatie? De keuze is aan jou.

Lees ook:


Behoefte aan meer tips?
Wil je nog meer lezen over dit onderwerp en concrete handvaten en tips? Dan zijn onderstaande boeken een aanrader.