Het gevoel van verliefd zijn. De survivaltips! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Wat is verliefd zijn?

Het gevoel wat je niet kan omschrijven. Je krijgt er zo veel energie van en je voelt je super goed. En dat allemaal door die ene persoon.

BAM opeens vlinders in je buik! Heb je het echt hard te pakken dan kan verliefdheid gepaard gaan met niet meer slapen, niet meer eten en aan niks aan denken dan jouw valentijn.

Fysiologisch gezien maakt je lichaam opeens veel meer adrenaline, endorfine, dopamine, noradrenaline en fenylethylamine aan. Dit zijn de stoffen en hormonen waardoor je, als je verliefd bent, meer energie krijgt en je gelukkiger voelt.

Waarom worden we verliefd?

Omdat het kan. Punt. Natuurlijk valt er altijd iets te zeggen over de evolutietheorie. Dat mannen jagers zijn en vrouwen willen voortplanten. Dat vrouwen dus altijd op zoek zijn naar de ideale partner om voort te planten en daarom verliefd worden.

Maar als we het hebben over wederzijdse verliefdheid, wie wil er dan niet verliefd worden? Alleen al de meer energie en het gelukzalige gevoel zijn super goede redenen. En dan heb je ook nog het feit dat je liefde hebt gevonden. Er zal (bijna) niemand in de wereld zijn die graag alleen wil “overblijven”. Of zegt ‘nou ik hoop echt niet iemand te vinden die mij volkomen begrijpt en van me blijft houden wat er ook gebeurt’.

Natuurlijk kan het soms voorkomen dat je verliefd op iemand wordt die niet hetzelfde voelt voor jou. In mijn artikel daten, verliefd, verbroken heb ik het over alle positieve dingen die er toch nog zijn in zo een situatie.

“Love creates an ‘us’ without destroying a ‘me'”. -Leo Buscaglia

Wat als de verliefdheid ophoudt?

Het kan dat op een gegeven moment je verliefde gevoel beetje bij beetje zal gaan afnemen. Of als de andere persoon echt een totale loser blijkt te zijn iets sneller ;-). Jullie besluiten bij elkaar te blijven of uit elkaar te gaan.

Als je bij elkaar blijft gaat het verliefde gevoel over in houden van, vertrouwen, plezier en comfortabelheid. De andere persoon is je beste vriend/in geworden waar je je ook nog eens lichamelijk tot aangetrokken voelt. Jullie levens zijn (gedeeltelijk) in elkaar gevloeid en dat bevalt jullie beiden zeker.

Als je niet bij elkaar blijft is een van jullie twee of misschien beiden erachter gekomen dat jullie toch niet bij elkaar passen. Dat kan honderden redenen hebben. Geen fysieke aantrekkingskracht meer, verschillende hobby’s, totaal andere vrienden, andere wereldbeelden etc. Maar gelukkig heb je ervaren dat je gewoon zomaar verliefd kan worden en dat gaat hierna gewoon nog vaker gebeuren!

De survivaltips voor verliefd zijn

Verliefdheid is een heerlijk gevoel. Maar gaat helaas vaak ook samen met onzekerheid en de angst om gekwetst te worden. Jezelf volledig geven aan een persoon die later toch geen relatie met je wil is ontzettend pijnlijk. Een goed vangnet voor deze pijn kan naast de pijn ook de onzekerheid en angst verminderen.

Wat voor een vangnet? De rest van je leven! Liefde is één onderdeel in je leven. Mocht dat onderdeel bestaan uit verdriet dan is dat super naar. Maar zolang de andere onderdelen in je leven (werk, studie, dagelijkse bezigheden, familie, vrienden, dromen, geloof, financiële situatie, fysieke gezondheid, uiterlijke verschijning, leefomgeving en seksualiteit) wel goed zijn, slaat het verdriet in ieder geval niet om in totale depressie.

Oftewel stort jezelf lekker in de liefde. Maar onthoud dat er ook nog andere dingen in je leven zijn. Negeer bijvoorbeeld niet volledig je familie en vrienden, ook al wil je nog zo graag elke minuut van de dag bij je liefje zijn. Stop nog steeds energie in je werk en/of school, ook al kun je je minder goed concentreren door je dol dwaze verliefdheid.

Lees ook:


Inspirerend verhaal met goed advies?
Help de rest ermee!

Tot over je oren verliefd of tips voor een gebroken hart? Deel je verhaal en help anderen ermee!