Het verleden loslaten, hoe doe je dat? + Concrete stappen - Lifecoach Phil

Verleden loslaten… Je verleden is een deel van je. Het is verweven met wie je bent.

Maar het verleden is en blijft wel het verleden dus het moet niet het heden overheersen. En dat is vaak bij mensen nog wel het geval.

Nare ervaringen die geweest zijn steken in je gedachten constant de kop op.

Je kan mee gesleurd worden in je gedachten, non stop piekeren en denken ‘wat als…’, maar het helpt niets. Het enige wat wel zeker is, is dat het op een negatieve manier je toekomst beïnvloed.

Natuurlijk weet je dat je het verleden niet meer kan veranderen en dat er over nadenken ook echt geen zin heeft. Maar het is alsof het buiten je controle ligt. Alsof je er geen invloed op hebt en het maar gebeurt. Herken jij je hierin en wil je je verleden loslaten? Lees nog even verder!

Het verleden heeft je gevormd
tot wie je nu bent

Hoe rot bepaalde ervaringen van vroeger ook kunnen zijn, het heeft je wel gevormd tot wie je nu bent. Ben je blij met jezelf? Waar ben je trots op?

Is er vroeger iemand die dierbaar voor je was overleden, heb je veel ruzie gemaakt of had je een foute partner?

Dat is super rot, maar waarschijnlijk heb je wel jezelf beter leren kennen. En hebben die ervaringen jou gevormd tot de persoon die je nu bent.

Een leuke, mooie persoon die goed is zoals hij/zij is. En dat is helemaal niet iets om over te piekeren of met een negatief gevoel naar te kijken.

Een beetje steun

Ken je het gevoel dat als er iets stoms of misschien wel iets vreselijks gebeurt, dat je niet begrijpt waarom dit jou overkomt? Vooral als het echt net gebeurd is weet je zeker dat je er nooit iets positiefs in zal kunnen zien. Maar dan toch, of het nu maanden of jaren later is, zie je de verandering die je bent doorgegaan en de positieve kant die het heeft gehad.

Ik denk dat iedereen wel zo een ervaring heeft en deze ervaring moet je echt voor de geest houden als er onlangs of in de toekomst iets negatiefs gebeurt. Hoe rot het ook is, op een gegeven moment is er ook een positieve kant. De levensles die je kan leren uit de vervelende gebeurtenis. En dat kan hopelijk wat steun bieden.

“De geschiedenis is een nachtmerrie waaruit ik probeer te ontwaken”. – James Joyce

Geef het een plek in het nu +
Concreet verleden loslaten – taakje

Vaak zijn nare dingen die gebeurd zijn, dingen waar we ons voor schamen. We schamen ons voor de vele ruzie de we hebben gemaakt of we schamen ons omdat we gepest zijn op school. En schaamte zorgt ervoor dat we het het aller liefste zo diep mogelijk weg stoppen.

Maar dat geeft juist het tegenovergestelde effect dat je wilt hebben. Het negeren en verstoppen van de dingen die gebeurt zijn, zorgt dat de schaamte kan groeien en je weer dat rotgevoel kan teruggeven als je getriggerd wordt.

Dus in plaats van dat je gebeurtenissen waar je je voor schaamt wegstopt, laat ze er zijn in je huidige leven. Praat er over met vrienden en familie, je hoeft het niet te verstoppen! Het lijkt misschien moeilijker, maar geloof me dat is alleen eventjes in het begin, wat een opluchting zal dit je geven na een tijdje!

Je hoeft echt niet heel de dag door tegen jan en alleman te vertellen wat je is overkomen. Maar als je een keer getriggerd wordt door iets wat je ziet of hoort, praat er dan over met iemand die je vertrouwd. Misschien is er iemand bij je of kun je een vriend/vriendin bellen.

Taakje:

Dit is één van de taakjes die ik cliënten wel eens meegeef na een coaching gesprek:

Je levensverhaal omarmen. Jezelf helemaal accepteren. Je zelfvertrouwen vergroten en je zelfbeeld positiever maken. En dat allemaal doen door af en toe een stukje van jezelf, en van jouw leven waar je je voor schaamt en die je het liefste wilt wegstoppen, te delen met mensen die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze in staat zijn om empathie te tonen. Door je levensverhaal te omarmen kun je uiteindelijk het verleden loslaten. 

Wil jij aan de slag met jezelf? Neem contact met mij op voor jouw persoonlijke taakjes!

Door het verleden meer gericht
op de toekomst

Dus als je merkt dat je weer aan het piekeren bent over vroeger, zeg dan hardop tegen jezelf:

‘Ik ben goed zoals ik ben. Ik heb veel geleerd door mijn verleden en door deze levenslessen maak ik mijn toekomst elke dag mooier.’

De toekomst is datgene waar je invloed op kunt uitoefenen in tegenstelling tot het verleden. Dus tijd om niet meer te blijven hangen in gevoelens van verdriet, teleurstelling of spijt.

We weten allemaal dat je daar niet gelukkiger van wordt. Het verleden is het verleden, maar de toekomst ligt in jouw handen!

Weg met zorgen en stress 9 weken!

Weg met zorgen en stress!
Wil jij je af van piekeren, het verleden loslaten en je op een positieve manier richten op de toekomst? Gewoon weer optimistisch, energiek en vrolijk door het leven gaan? Dan raad ik je deze E-cursus aan.

Kom je er de eerste 15 dagen achter dat dit toch niet voor jou werkt dan ontvang je 100% je geld terug.

Ik streef alleen naar tevreden mensen!

Lees ook: