Tips om je vaste relatie nog succesvoller te maken! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

In een vaste relatie draait het eigenlijk allemaal om vertrouwen. Maar hoe creëer je vertrouwen en hoe vergroot je het als het beschadigt is?

In elke interactie met je partner, hoe klein of groot die ook is, is er de mogelijkheid om vertrouwen op te bouwen.

Als je ziet dat je partner overstuur thuis komt na het werk, kun je kiezen om het te negeren omdat je er geen zin in hebt, of te vragen wat er aan de hand is.

Op zulke momenten bouw je vertrouwen op. Omdat je laat zien dat je geeft om elkaar. Je versterkt de verbintenis die er tussen jullie is door niet voor jezelf te kiezen maar juist te vragen wat er aan de hand is.

Don’t take me for granted

Laat zien dat je om elkaar geeft. Dit kan door wat grotere gebaren zoals iemand verrassen met een etentje of bloemen meenemen voor je partner. Maar juist ook in de kleine momenten.

Als ik bijvoorbeeld thuis kom na een vriendinnenavondje en mijn vriend is een film op de bank aan het kijken zet hij altijd, hoe spannend de film ook is, de film op pauze om mij te begroeten met een glimlach, een kus en de vraag hoe mijn avond was.

In dat soort momenten voel ik me belangrijk, gewaardeerd en bouwen we verbintenis op. Ga eens nadenken over wat jij graag zou willen in je vaste relatie en voer wat kleine liefdevolle veranderingen door.

Het grootste verraad

Als we denken aan verraad, aan de ergste manieren waarop je partner je vertrouwen zou kunnen beschamen, dan denk je vaak aan dingen zoals:

  • Dat de ander vreemdgaat met je beste vriend/in.
  • Dat de ander liegt over uitgegeven geld.
  • Dat de ander jouw kwetsbaarheid tegen jou gebruikt om je voorschut te zetten of te kleineren.
“To share your weakness is to make yourelf vulnerabel; to make yourself vulnerable is to show your strength” – Criss Jami.

Dat zijn ook echt verschrikkelijke vormen van verraad. Maar er is nog één vorm die zo geniepig is en die niet alleen een stuk vertrouwen afbreekt maar direct de relatie sloopt. Brené Brown beschrijft dit verraad heel mooi in haar boek: ‘De kracht van kwetsbaarheid’:

“Ik heb het over verraad in de vorm van gebrek aan betrokkenheid. Van gebrek aan aandacht. Van de verbinding loslaten. Van niet bereid zijn tijd en energie in de relatie te steken. … Wanneer mensen van wie we houden of met wie we een diepgaande band hebben geen betrokkenheid meer tonen, geen aandacht meer voor ons hebben, niet meer in de relatie investeren en er niet meer voor vechten, stroomt het vertrouwen weg en sijpelt de pijn binnen. Gebrek aan betrokkenheid leidt tot schaamte en raakt aan onze grootste angst: de angst om verlaten te worden, en geen liefde en verbondenheid waard te zijn.”

Het geheim van een goede vaste relatie

Ieder persoon heeft gevoelige en persoonlijke onderwerpen waar hij/zij zich voor schaamt. Onderwerpen zoals: lichaam, geld, uiterlijk, angst, opvoeding etc.

Wat een relatie zo veel beter en intiemer maakt is: op een eerlijke, open en liefdevolle manier met elkaar communiceren in al je kwetsbaarheid.

Het is zo belangrijk dat je met elkaar kan praten over wat je voelt, denkt, verlangt en waar je behoefte aan hebt.

Dat je elkaar in deze gesprekken niet veroordeelt. Dat jullie samen een veilige sfeer creëren waarin gecommuniceerd kan worden vanuit een open geest met liefde en respect voor elkaar. Zonder kwetsbaarheid is echte intimiteit onmogelijk.

Lees ook: