Uitvaart tips voor een extra stukje afsluiting - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Een begrafenis (of crematie) regelen doe je samen met behulp van een uitvaartondernemer.

Maar een deze persoon helpt je met de praktische zaken en niet met je verdriet.

Wat betekent de begrafenis voor jou? Een mooie manier van afscheid nemen of een erg verdrietige dag?

Een persoonlijk afscheid

Een begrafenis is een manier om iemand te herdenken en afscheid te nemen. Maar voor iemand die dichtbij staat is honderd keer afscheid nemen nog niet genoeg om het verdriet weg te nemen.

Hier onder een aantal tips die een stukje extra afsluiting kunnen geven.

1.  De kleding die de overledene draagt

Als iemand die heel dichtbij je staat is overleden, zul jij waarschijnlijk moeten bepalen of mee mogen bepalen wat de overledene draagt.

De normen en waarden van de Nederlandse samenleving zullen je direct laten doen denken dat de kledij een pak of mooie jurk moet zijn.

Maar als je luistert naar jouw hart, hoe herken jij dan de persoon die is overleden? Was het een persoon die altijd een spijkerbroek aan had? Of altijd een wit overhemd?

Je hoeft niet perse de overledene in een jurk of pak te kleden. Misschien denk je dat die persoon liever begraven wordt in de kleding die hij/zij het liefste droeg. Of die leuke trui die jij ooit nog had gegeven.

2.  Wel of niet speechen

Er is geen moeten op deze moeilijke dag. Wil jij wel of niet een praatje houden tijdens de ceremonie? Het gaat er niet om wat anderen willen. Het gaat erom wat jij wil en wel of niet aan kan.

Als je besluit iets te zeggen op de ceremonie, wat ga je dan zeggen? Ga je iets zeggen over het leven van de persoon? Of hoe de persoon is overleden en hoe de laatste dagen waren?

Of wil je misschien praten tegen de persoon. Vertellen hoeveel je die persoon gaat missen en wat die persoon voor jou betekende.

“There’s never a right time to say goodbye”.

3.  Wie steunt jou?

Er zullen vast allemaal mensen op de uitvaart zijn. Maar wie is er voor jou?

Wie gaat er zorgen dat jij niet je jas of tas ergens vergeet? Dat je niet vergeet te eten of drinken. Iemand die je een knuffel geeft. Iemand die je een zakdoek reikt als je huilt.

Jij bent hartstikke sterk. Absoluut. Maar je hebt iemand nodig die er voor jou is tijdens de uitvaart. Dus wie neem je mee?

4. Een stukje eigen traditie

Is er iets speciaals wat je graag zou willen dat plaats vindt tijdens de begrafenis?

Je kan denken aan een donatiebus zodat mensen geld doneren voor de ziekte waar de persoon aan overleden is. Of misschien wil je dat mensen in plaats van een hand zand, een bloem op de kist laten vallen als de kist naar beneden is gezakt.

Misschien wil je in de uitnodiging voor de begrafenis zetten dat mensen geen zwarte kleding maar liever witte kleding aantrekken. Omdat de overledene of jij dat graag wilt.

Lees ook:

Wil je meer lezen over afscheid nemen? Dan zijn onderstaande boeken een aanrader.