Stress verminderen: 4 tips! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Je stress verminderen voor een ontspannender leven!

Iedereen is zowel psychisch, emotioneel als cognitief gemaakt voor verbondenheid, liefde en het gevoel erbij te horen.

Het gevoel van onverbondenheid komt voort uit de angst dat je iets fout hebt gedaan, te kort bent geschoten of een ideaalbeeld dat je niet hebt waargemaakt.

Dat gevoel levert stress op.

Het gevoel van: ik ben niet goed genoeg

Jezelf te min voelen, jezelf de lelijkste vinden, jezelf het waardeloost achten, dat zijn echt rot gevoelens!

Je eigenwaarde moet omhoog en je zelfbeeld positiever! Maar hoe dan?

Door jezelf te accepteren zoals je bent en je kwetsbaarheid te tonen. Het klinkt groot en ingewikkeld maar hieronder wat praktische tips!

1. Niet weglopen

Als mensen je gevoelige snaar raken, je feedback geven of in een gesprek onderwerpen aansnijden die bij jou heel gevoelig liggen, is het het makkelijkst om weg te lopen, het onderwerp te veranderen of wat je dan ook allemaal voor trucjes hebt om het uit de weg te gaan.

Maar je kwetsbaarheid tonen betekent, vooral als je er net mee begint, de moeilijkste weg.

Door het gesprek aan te gaan, je gevoel en emotie te tonen en te communiceren vanuit je hart zul je los komen van het stress gevoel dat het oplevert.

De spanningsboog gaat eerst omhoog maar daarna naar beneden. Als je het niet doet blijft de spanning altijd aanwezig.

“Worrying doesn’t take away tomorrow’s troubles, it takes away today’s peace”.

2. Praat over wat er in je omgaat

Stress verminderen door de praten met andere mensen over wat je denkt en voelt is een goede manier. Je gedachten, positief of negatief, delen met anderen verhoogt direct je gevoel van verbondenheid.

Mensen kunnen je gerust stellen, je angst wegnemen en je laten weten dat je niet alleen bent. Iedereen heeft wel eens iets doms gedaan of zich ergens voor geschaamd.

Ik ben wel eens in gedachten verzonken, op de centimeter na, tegen een spiegelwand in een kledingwinkel aangelopen omdat ik dacht dat de winkel verder ging. Ja, ook al zag ik mezelf had ik het nog niet door haha. Toen ik het later vertelde tegen anderen bleek dat ook vriendinnen dit wel eens was overkomen! Mijn schaamte maakte ruimte voor lachen en verbondenheid.

Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent!

3. Iedereen heeft stiekem de angst
dat hij/zij slecht is

Iedereen heeft een lichte en een duistere kant. Een duiveltje en engeltje op iedere schouder die je van alles influistert.

Dat betekent niet dat je slecht bent of gek bent. Waar het om gaat is wat je kiest.

Bijvoorbeeld:

Op het moment dat je een portemonnee vindt zullen er waarschijnlijk twee tegenstrijdige gedachten door je hoofd gaan.

Aan de ene kant kun je het geld wat er in zit goed gebruiken en aan de andere kant wil je het graag terug geven aan de eigenaar en die gelukkig maken.

Je bent niet gek of slecht omdat je twee gedachten hebt en niet eentje. Het gaat erom wat je kiest. Jij bepaalt wie je werkelijk bent.

4. Stress verminderen
door je negatieve gedachten op te sporen

Op het moment dat je ergens in vast loopt het schrijven van een scriptie, het voorbereiden van een presentatie, het organiseren van een feestje etc. zullen er direct negatieve gedachten omhoog borrelen in je hoofd.

Gedachten zoals: ‘Niemand vindt het toch interessant wat je te zeggen hebt.’, ‘Anderen kunnen veel beter feestje organiseren.’, ‘Het wordt sowieso een afgang’.

Door op dat moment jezelf de vraag te stellen: ‘Wat zijn mijn negatieve gedachten?’ kun je er los van komen. Zeg ze hard op tegen jezelf of schrijf ze op een papiertje. Bel een vriend/in en overleg je gedachten of spreek ze zelf tegen uit een gevoel van zelfvertrouwen. Het komt goed en zo niet dan toch!

Lees ook:

Tip!

Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!