Spiritualiteit omvat alles van troost en geluk putten uit het zien van een zonsondergang tot uren mediteren.

Dus ook al ben je honderd procent atheïst dan kun je nog wel plezier en troost halen uit een mooie boswandeling.

Met spiritueel wordt hier bedoeld: dingen die je afstand van jezelf doen nemen en die je alles in een breder of ander perspectief laten zien.

Je gelooft niet in een God

Als je er niet zeker van bent of er helemaal niet in gelooft, dat er zoiets bestaat als een hogere macht of God, dan kan het nog steeds in jouw voordeel zijn om toch te handelen alsof het wel bestaat.

Ook al geloof je nergens in, het overdragen van dingen die je niet aankunt aan een hogere macht kan verlichting geven.

Om te zorgen dat angsten en situaties die je niet kan beheersen je niet gek maken, is het juist super fijn om deze “uit handen te geven” aan een hogere macht.

Stop met beheersen en laat je leiden

Eigenzinnig zijn betekent dat je gelooft dat alleen jij alle antwoorden hebt.

Ophouden met eigenzinnig zijn zou betekenen dat je bereid bent om stil te staan, eerlijk te zijn naar jezelf en je te laten leiden zonder alles te beheersen.

Je leert dan leven zonder angst en wanhoop.

Deze gevoelens vervang je door positieve gevoelens en gedachten over je leven. Dit vraagt niet om geloof maar wel om bereidheid.

Wat geeft jou rust, geluk en een vredig gevoel? Als je het weet besteed hier dan minimaal 15 tot 30 minuten per dag aan. Dit kan je verlichting en rust of zelfs troost bieden hoe beroerd je situatie ook is.

“The greatest challenge in life is discovering who you are. The second greatest is being happy with what you find”.

Zelfbevestigingsoefening

Zelfbevestigingsoefeningen zijn oefeningen om je oude negatieve denk- en gevoelspatronen te doorbreken. Schrijf een paar positieve, op jou betrekkende zinnen op. Zinnetjes zoals:

  • Ik ben een leuk persoon en ik verdien liefde
  • Ik laat mijn angsten gaan en vertrouw erop dat alles goed komt
  • Ik ben een waardevolle persoon

Herhaal deze zinnen elke dag een paar keer tegen jezelf.

Set yourself free

Spiritualiteit is vooral in moeilijke en crisis situaties een bron van kracht. Als je overspoeld wordt door emoties en gevoelens kun je niet alleen uit jezelf maar ook uit een hogere macht energie halen. Het bevrijd je ook van de enorme verantwoordelijkheid, die jij jezelf hebt gegeven, om alles te beheersen.

Als je iemand bent die meer op anderen dan op jezelf gericht is, zal je spirituele ontwikkeling er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt om je eigen pad te volgen. Zonder steeds op anderen te letten.

Je beschikt nu over iets, een geloof/een gevoel, dat je rust en geluk biedt zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Lees ook:

Behoefte aan meer informatie en tips?

De boeken hieronder vertellen je meer over intuïtie en spiritualiteit (gaat een beetje hand in hand he). Ook staan er oefeningen en tips in om het meer te ontwikkelen.