Sociale vaardigheden vergroten: Tips! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Sociale vaardigheden iedereen heeft ze nodig.

Sommige mensen kunnen van nature heel gemakkelijk contacten leggen en voelen zich nooit onzeker in gezelschap. Andere mensen hebben hier wat meer moeite mee.

Ben jij zo iemand? Lees dan vooral even verder!

Oncomfortabel zijn in gezelschap

Sociale angst of jezelf oncomfortabel voelen in sociale situaties komt meestal voort uit een te grote aandacht naar jezelf.

Je hebt het idee dat iedereen naar je kijkt en dat iedereen je beoordeelt. Dit tast je eigenwaarde aan waardoor je je heel onprettig voelt.

Op zulke momenten is het belangrijk om de aandacht niet op jezelf te focussen maar op iets buiten jezelf. Andere personen of de omgeving kan het middelpunt worden in je gedachten.

Dit kun je stimuleren door bijvoorbeeld met mensen een praatje te gaan maken.

Let erop dat je een open sociale houding hebt. Kijk om je heen, glimlach, ontspannen lichaamshouding (geen armen over elkaar) etc.

Zeg tegen jezelf dat je een leuk persoon bent en geloof het ook. Jij bent de moeite waard om een gezellig praatje mee te maken. Jij voegt iets toe.

Contacten leggen

Wie denk je dat er meer kans heeft op het vinden van mooie vriendschappen en liefde?

Voorbeeld 1:
Een persoon die, ook al vindt hij/zij het dood eng, één jaar lang elke dag op iemand afstapt om een praatje te maken. Of dat nu in de supermarkt, sportschool of op straat is.

Voorbeeld 2:
Een persoon die het niet durft om andere mensen aan te spreken en dat dus ook niet doet.

Voorbeeld 1 zal naast meer kans op het vinden van mooie vriendschappen en liefde ook sterker in zijn/haar schoenen komen te staan. Je leert omgaan met afwijzing en ontvangt meer zelfvertrouwen door je positieve ervaringen. Dit vergroot je sociale vaardigheden.

“Friendship is not a big thing, it’s a million little things”.

Afwijzen en afgewezen worden

Als je mensen ziet met meer vrienden dan jou of iemand die een leuke partner heeft en jij hebt dat niet kun je denken dat die persoon meer geluk heeft in het leven.

En misschien dat er een portie geluk in het spel is maar het grootste deel heb je helemaal zelf in de hand.

Initiatief nemen in contacten leggen kan uitlopen op afwijzing. Maar dat is niet altijd zo! En daar doe je het voor.

Als ik 9 op de 10 keer word afgewezen heb ik 1 keer gewonnen. Als ik nooit iets probeer omdat ik bang ben voor afwijzing heb ik 0 keer gewonnen.

Zelf wijs je ook wel eens mensen af. Niet iedereen past bij elkaar, dat is gewoon zo en dat is helemaal niet erg. Door dit goed te onthouden help je jezelf om het niet te persoonlijk aan te trekken.

Wat is je houding en gedachtegang in het leggen van nieuwe contacten? Zie je jezelf als een prachtig persoon die veel kan toevoegen en die nieuwe mensen wil leren kennen zodat je elkaars leven kan verrijken?

Of zie je jezelf als een minderwaardig persoon die mensen zoekt die de leegte moeten vullen? Ontwikkel een manier van denken en handelen (sociale vaardigheden) die leidt tot vriendschappen en eventueel liefde.

Lees ook:

Tip!
Stuur een leuk kaartje of een cadeautje naar iemand, je hoeft er de deur niet eens voor uit!