Samenwonen: zo zorg je dat het goed gaat! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Samenwonen daar komt echt van alles bij kijken.

Van geldzaken tot huishouden tot inrichting maar niet te vergeten hoe gaan jullie er mee om dat jullie opeens dingen samen moeten beslissen en vaker “op elkaars lip zitten”?

Zo zorg je dat het goed gaat!

Geld de eeuwige boosdoener

Geld is een veelvoorkomende issue in relaties. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn zodat jullie beide weten waar je aan toe bent. Een aantal dingen waar je afspraken over kan maken:

  • Gezamenlijke rekening ja of nee?
  • Leven jullie naar ratio? Dat jullie beide evenveel over houden elke maand?
  • Welke gezamenlijke vaste lasten zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende samenwoon situaties. Het kan zijn dat jullie gaan samenwonen maar de ander nog van zijn/haar koophuis af moet. Of dat één persoon een eigen huis heeft en de ander nog thuis woonde. Dat is flink wennen voor de persoon die opeens niet meer bij zijn/haar ouders woont. Daarnaast kan het ook erg raar aanvoelen om in iemand anders zijn/haar huis te gaan wonen. En als jullie een heel nieuw huis kopen of huren hoe gaan jullie dat dan inrichten? Heb je al spullen en wat is jullie smaak eigenlijk?

Één ding is zeker het is belangrijk om duidelijk afspraken te maken waar jullie het beide mee eens zijn anders blijft er onenigheid. Het is niet zo dat deze afspraken vast staan in steen als de ene opeens veel minder inkomen krijgt door baanverlies of iets dergelijks kunnen jullie opnieuw kijken naar de situatie en eventueel nieuwe afspraken maken.

“A great relationship is not when the ‘perfect people’ come togehter. It’s when an imperfect couple learns to enjoy their differences”.

Huishouden is nooit leuk

Ook het huishouden is vaak een onderwerp van discussie binnen relaties, voor als je net bent gaan samenwonen. Maar als je ook hier afspraken over maakt weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Misschien kiezen jullie ervoor om elke zaterdag samen het huis schoon te maken en elke zondag de weekboodschappen te doen. Maar het kan ook zijn dat jullie de taken verdelen en beide een avondje per week de taken uitvoeren.

Willen jullie de taken eerlijk verdelen of doet één persoon meer omdat die bijvoorbeeld 20 uur in de week minder werkt als de ander? Kan de één beter koken zodat die persoon minder schoon hoeft te maken? Er zijn veel dingen om over na te denken maar als de routine er eenmaal lekker in zit komt het helemaal goed! Wees ook flexibel in jullie relatie. Als de één een keertje niet kan laat het dan niet op een burgeroorlog uitlopen.

Samen alleen zijn

Als je gaat samenwonen is dat natuurlijk super leuk! Een hele stap in jullie relatie en in jouw leven. Jullie zijn verliefd en vinden het heerlijk om bij elkaar te zijn. Maar vergeet niet dat je hiervoor zonder partner woonde en dus ook genoeg alleen tijd had. Nu is er iemand thuis en kan het zijn dat je zo aan ‘jullie’ denkt dat je ‘jezelf’ even vergeet. Wat gaan jullie vanavond doen is het eerste in wat je opkomt, er is immers iemand in bij je thuis…

Maar iedereen, de één meer dan de ander, heeft alleen tijd nodig. En dit kan flink wennen zijn en heel gek om te hebben als er iemand anders ook thuis is. Het is helemaal niet raar als jullie start niet vlekkeloos is dus maak je hier niet te druk om. Probeer hier samen je weg in te vinden en je zal merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Ook al woon je nu samen en is er dus vaker iemand om je heen, probeer nog steeds dicht bij jezelf te blijven.

Lees ook:

Betere relaties met iedereen in 11 weken!

Verbeter je relatie(s)
Wil jij je relatieproblemen aanpakken, je relaties verbeteren en beter leren communiceren? Dan raad ik je deze E-cursus aan.

Kom je er de eerste 15 dagen achter dat dit toch niet voor jou werkt dan ontvang je 100% je geld terug.

Ik streef alleen naar tevreden mensen!