Hoe ruzie maken? Schreeuwen? Dreigen? Huilen? Chantage? Ouwe koeien uit de sloot? Alles in houden totdat de bom ontploft?

Wat wel en niet te doen tijdens ruziën? En geloof het of niet er is ook een positieve kant!

Wat is de positieve kant?

Je geeft genoeg om de vriendschap of relatie om er nog steeds voor de vechten.

Er zijn talloze relaties waarin één van de partners op een dag besluit dat het gewoon opeens over is. Zonder dat hij/zij eerst een keer heeft aangegeven ergens mee te zitten.

Dus als je partner ergens mee zit en hij/zij geeft dit aan kun je dit natuurlijk als kritiek, zeuren of moeilijk doen beschouwen.

Maar onthoud dan ook dat er een issue is in jullie relatie en dat je partner genoeg van jou houdt om dit te willen oplossen.

Wat niet te doen tijdens
een partijtje ruzie maken:

Stel je hebt onenigheid met een vriend/vriendin, collega of je partner en je besluit dit ter sprake te brengen. Dan zijn er zeker bepaalde dingen die je beter niet kan doen qua communiceren.

Schreeuwen of steeds harder en feller praten zal de gemoederen niet ten goede doen. Ook dreigen dat je bijvoorbeeld iemand gaat verlaten of geheimen door gaat vertellen, zal niet leiden tot een oplossing van het probleem wat er aangekaart is.

Huilen om zo je zin door te drijven is ook niet aan te raden. Emotionele chantage of chantage in welke vorm dan ook is uit den boze. Beschuldigingen over en weer gooien is ook een afrader.

Maar hoe moet je dan wel communiceren als je je boos, verdrietig, alleen, in de steek gelaten, onbegrepen, verwaarloost, bedrogen voelt?

“I’m not telling you it is going to be easy, I’m telling you it’s going to be worth it”.

Wat wel te doen tijdens
een partijtje ruzie maken:

Het is nooit leuk om een aanvaring met iemand te hebben. Maar zo lang je beide goed communiceert is het al een stuk minder erg.

Probeer tijdens het bespreken van een probleem altijd rustig te praten. Als jij rustig spreekt zal de andere persoon minder snel geneigd zijn om harder en feller te gaan spreken. 

Mocht de andere persoon dat wel gaan doen. Dan kun je op een rustige manier aangeven dat je het onprettig vindt dat hij/zij harder gaat praten en dat je hoopt dat jullie er op een normaal volume uit kunnen komen.

Geen koeien uit de sloot halen

Blijf gefocust op het probleem. Er is een issue en jullie willen daar beide graag uitkomen. Ga niet in het gesprek allemaal andere dingen die er niks mee te maken hebben benoemen.

Je kan natuurlijk wel voorbeelden noemen die eerder zijn gebeurt zolang ze maar betrekking hebben op het probleem. Benoemd de andere persoon allemaal dingen die er niks mee te maken hebben. Zeg dan rustig dat je het daar zeker nog over wil hebben als hij/zij dat fijn vindt. Maar dat jullie nu dit aan het bespreken zijn en je graag hier eerst samen wilt uitkomen.

Communiceer vanuit je gevoel

Liever geen beschuldigingen of verwijten. Probeer vanuit de ik-persoon en je gevoel te praten: ‘toen dit en dit gebeurde voelde ik mij daar verdrietig over’ of ‘het was waarschijnlijk niet je bedoeling maar ik voelde mij toen gekwetst’. Je vriend/in of geliefde zal je niet opzettelijk kwetsen of verdrietig willen maken. Dus hij/zij zal ook samen met jou een oplossing willen vinden voor iets wat is voorgevallen.

Luister naar elkaar. Een probleem bespreken betekent niet dat één persoon een monoloog afsteekt en vervolgens niet naar de andere luistert. Ga niet door elkaar heen praten. Je kan ook bijvoorbeeld van te voren afspreken wie er als eerst spreekt en wie als tweede.

Lees ook:

Goedmaak tip:
Stuur een leuk kaartje of een cadeautje naar de ander, je hoeft er de deur niet eens voor uit!