Positief denken hoort bij een bezield gelukkig leven.

Bezield leven houdt in dat je leeft vanuit een gevoel dat je de moeite waard bent.

Het betekent dat je moed, compassie en verbondenheid de belangrijkste kenmerken van je leven maakt.

Dat je elke ochtend bij het wakker worden denkt:

“Wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben genoeg. Nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat verandert niets aan het feit dat ik ook moedig ben en het waard ben liefde te ontvangen en erbij te horen.” – Brené Brown

Nooit genoeg…

Het eerste wat de meeste mensen denken als ze ’s ochtends opstaan is dat ze moe zijn, te kort hebben geslapen en het druk hebben.

De gedachtes daarna zijn meestal ook van negatieve aard. Het is koud buiten, geen zin om die collega te zien, ik heb geen eten in huis etc.

De rest van de dag bestaat grotendeels uit verplichtingen, luisteren en piekeren over wat we allemaal te kort komen.

Als je ’s avonds in bed ligt denk je nog even na over wat je niet af hebt gekregen, niet bereikt hebt en waar je van baalt.

“Some people grumble that roses have thorns; I am grateful that thorns have roses”. -Alphonse Karr

Deze manier van denken kan werkelijk niemand gelukkig maken. Maak jezelf er bewust van. Want als je er bewust van bent kun je het gaan veranderen. Elke keer als je merkt dat je iets negatiefs of in tekorten denkt verander het in iets positiefs.

Bijvoorbeeld als je denkt ‘het is koud buiten’ denk dan daarna ook meteen iets leuks. Zoals de warme koffie waar je nu al zin in hebt of de hete douche die je gaat nemen. Er is altijd wel iets positiefs te denken. Is er een stomme collega op het werk dan is er ook wel een leuke. Geen eten in huis dan ga je boodschappen doen en koop je precies waar je zin in hebt.

Schaarste zit in je hoofd

Het tegenovergestelde van nooit genoeg is niet alles in overvloed hebben.

Het tegenovergestelde van nooit genoeg is simpelweg: een gevoel van genoeg. Je kan het ook een gevoel van bezieling noemen.

Je hebt geen rijkdom nodig voor een gevoel van genoeg. Je moet gewoon je positief denken! Dus tijd om je instelling te veranderen.

Waardeer wat je hebt en stop met vergelijken

Vaak zijn we met zijn allen bezig om ons leven te vergelijken met mensen die het beter hebben. Met sterren die we zien op televisie of mensen in onze omgeving.

In plaats dat we daar inspiratie uit halen en er over weg dromen terwijl we nog steeds gelukkig zijn en genieten van ons leven. Zijn we eerder jaloers, afgunstig en worden we er een tikje depressief van.

Ook is terug denken aan vroeger een gevaarlijke vorm van vergelijken. Je kan gewoon leuke herinneringen ophalen van een vakantie met een vriend/in tijdens een wijntje.

Maar je kan ook constant denken: ‘Weet je nog… Was het nog maar zo…’ en dat is de gevaarlijke variant.

Lees ook:

Tip!

Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!

Wil jij je leven graag met iemand delen?