Je persoonlijke ontwikkeling bewust of onbewust is iedereen er mee bezig.

Wie ben je? Hoe kom je van negatieve gedachten af? Hoe accepteer je jezelf helemaal? Hoe kom je van dat gefrustreerde gevoel af dat niets lukt?

Hoe, hoe, hoe…

Negatief innerlijk dialoog

Onaardig tegen jezelf praten wordt ook wel een negatief innerlijk dialoog genoemd.

Vaak heb je bij andere mensen snel door dat ze onaardig tegen zichzelf praten. Maar niet bij jezelf en dat kan schadelijk zijn voor je zelfbeeld.

Negatief tegen jezelf praten kan gevoelens zoals: stress, angst en onrust versterken.

Wat je tegen jezelf zegt tijdens een negatief innerlijke dialoog is meestal ook totaal niet op waarheid gebaseerd en redelijk irrationeel.

Gedachten zoals dat de wereld vergaat als je op je eerste horeca werkdag je dienblad laat vallen of als je een onvoldoende haalt voor een werkstuk.

Stop onaardig praten tegen jezelf

Door je bewust te worden dat je negatief tegen jezelf praat kun je het stoppen. Want als je je ervan bewust bent, ga je het merken als je het aan het doen bent.

En dat is de eerste stap!

De tweede stap is even een moment alleen voor jezelf nemen en eerst de negatieve stem te laten spreken en daarna de positieve stem. Tijdens het positieve gedeelte kun je de negatieve onwaarheden en overdrijvingen tenietdoen.

Dus eerst alles waar je bang voor bent en daarna aardig tegen jezelf zijn. Denk aan opmerkingen zoals: ‘Iedereen laat wel eens iets vallen.’, ‘Er is niks aan de hand, het komt goed.’, ‘Het is menselijk om af en toe een foutje te maken.’

“The kindest word in all the word is the unkind word, unsaid”.

Zelfacceptatie

Voor een gelukkig leven is het belangrijk om jezelf te kennen. Maar vooral om alle kanten van jezelf te accepteren. Vraag eens aan jezelf wat je wel en niet leuk vindt aan je persoonlijkheid. De dingen die je niet leuk vindt, waarom vind je die niet leuk denk je?

Iets wordt pas negatief als je het niet accepteert van jezelf. Probeer niet delen van je persoonlijkheid te onderdrukken, je bent nu eenmaal een geheel. Ik wil niet te zweverig praten over heel worden. Maar heel is beter dan half toch ;-).

De onderstaande boeken lezen makkelijk weg, zijn herkenbaar en zeker een aanrader als je worstelt met zelfacceptatie, zelfcompassie of het uiten van kwetsbaarheid.

Je frustratietolerantie

Iedereen onderneemt wel eens iets, van een groepsuitje plannen tot een studie tot een fotoalbum maken tot een boek schrijven.

Dus iedereen kent ook het frustratiegevoel als er iets tegen zit of als iets niet lukt. Vooral voor de mensen die veel ondernemen is het belangrijk dat je je frustratietolerantie vergroot.

Er zal altijd wel iets tegen zitten. Maar dat heeft iedereen, dus dan is het al wat minder erg toch?

Het motto is: ‘Alles komt goed en zo niet dan toch’.

Heb doorzettingsvermogen, houd vol en accepteer dat er soms dingen tegenzitten. Onthoud dat wat je tegenslag ook is je er uiteindelijk alleen maar sterker door wordt! Dit is super belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.

Het proces van je persoonlijke ontwikkeling

Wat je ook aan het ondernemen bent of wat je persoonlijke proces ook is, af en toe heb je het gevoel dat er niets verandert en dat alles voor niks is.

Het is goed om naar een bepaald doel toe te werken. Maar vergeet niet af en toe terug te kijken hoe ver je al bent gekomen.

De voldoening die je daar uit kan halen geeft nieuwe motivatie.

Als je (iets) aan het veranderen bent geef jezelf dan ook tijd om je aan te passen. Sommige veranderingen gaan sneller dan anderen.

Ook zul je af en toe de weg kwijt raken. Dat is helemaal niet erg, zolang je weer op jouw weg terug komt.

Lees ook: