Persoonlijke groei of je nu wil of niet het is bij iedereen aanwezig. Het heeft hele leuke kanten maar ook minder fijne kanten.

Ongewenste emoties, kwetsbaarheid, vroegere gebeurtenissen maar hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

Je innerlijke kind

Je persoonlijke groei is begonnen vanaf het moment dat je geboren bent.

Wat je als kind zijnde hebt meegemaakt draag je nu als volwassenen nog steeds met je mee. Dat noemen ze in de psychologie ‘het innerlijke kind’.

Vroeger wilde je dat je geaccepteerd werd en dat er van je gehouden werd gewoon zoals je was.

Niet wanneer je mooier, grappiger, slanker, intelligenter was. Maar gewoon precies zoals je was. Dat wil je nu nog steeds.

Maar die gevoelens van acceptatie en liefde kun je niet ontvangen als je het niet eerst aan jezelf geeft.

Voor jezelf zorgen

Wat je als kind ook hebt meegemaakt, nu als volwassene kun je voor jezelf zorgen.

Je kan er nu op dit moment voor jezelf zijn. Maar ook kun je nu je innerlijke kind troosten. Wat miste je als kind? Creëer een troostgedachte voor jezelf in het nu.

Bijvoorbeeld: voelde je je vroeger onveilig thuis? Dan kun je een troostgedachte creëren waarin je jezelf nu in je veilige omgeving zet. Was je vroeger enig kind en voelde je je daarom eenzaam? Dan kun je een troostgedachte creëren over je toekomstige gezin en alle liefde daar in.

“There is a child inside each one of us, who comes out in front of the person we are most comfortable with”.

Persoonlijke groei gaat gepaard
met ongewenste emoties

Iedereen heeft wel eens emoties die hij/zij liever niet heeft. Emoties zoals stress, verdriet, boosheid, angst etc.

Soms is het ook heel moeilijk om te bepalen waar zo een gevoel vandaan komt. En als je niet weet waar het vandaan komt is het nog lastiger om er van af te komen.

Ga met je aandacht naar je gevoel toe. Vraag rustig aan jezelf waarom je je zo voelt.

Ga bewust met je aandacht terug van nu naar het moment waarop je je zo ging voelen. Wat was de situatie die de oorzaak was?

Kun je jezelf troosten? Of is er iemand in de buurt of iemand die je kan bellen om je verhaal (je zorgen, verdriet, boosheid) te delen? Als je je verhaal met iemand kan delen blijft het minder lang hangen en herpak je sneller je energie.

In je persoonlijke groei kan het zijn dat je jezelf hebt afgesloten voor wat je voelt of je gevoelens, waardoor je het contact met jezelf verliest. Dit kan tot allerlei klachten leiden en gelukkig is hier zeker iets aan te doen! Sandra Curfs van Haptotherapie Panta Rhei helpt je op grond van de haptonomie om het contact met jezelf en je omgeving te herstellen. Op haar website staat meer informatie en kun je terecht met je vragen.

Lees ook:

Minder kwetsbaar

Het is doodeng om open over je gevoelens te zijn. Het voelt alsof je super kwetsbaar bent, iemand zou je zo kunnen “breken”. Terwijl openheid over je gevoelens je juist niet kwetsbaarder maakt maar juist sterker. Jij durft te staan voor wie je bent en wat je voelt.

Door open over je emoties te praten sta je meer in contact met jezelf. Daarnaast zal het contact met andere mensen ook gemakkelijker en meer ontspannen verlopen.

Soms kan er een bepaalde gebeurtenis zich voordoen waardoor je overvallen wordt door emoties. Ook al kun je ze dan nog niet meteen plaatsen, ben je er dan wel van bewust wat de gevoelens zijn en wat de gebeurtenis is. Dit zal je zelfkennis vergroten en hoe meer zelfkennis hoe leuker en gemakkelijker je leven wordt!

Stuur eens een leuk kaartje naar je vrienden of familie heel simpel online, je hoeft niet eens naar de brievenbus!