Een perfectionist zijn is super zwaar.

Maar je doet het uit het idee dat het je zal beschermen zodat je niet gekwetst wordt. Terwijl het je er juist van weerhoudt om je ware zelf te zijn en je te ontwikkelen.

Perfectionisme heeft niets te maken met streven naar kwaliteit, gezonde prestaties of groei. Het is een vorm van zelfbescherming. Een masker die je jezelf hebt opgezet.

Met de gedachte dat als je dingen perfect doet, er perfect uitziet en je perfect gedraagt, je pijn, afkeuring en het gevoel van er niet bij te horen kan voorkomen of in ieder geval kan minimaliseren.

De angst om niet goed genoeg te zijn

De meeste mensen die perfectionistisch zijn hebben vanuit vroeger meegekregen dat ze niet goed genoeg zijn. Vanuit thuis kun je die boodschap hebben ontvangen of doordat je gepest bent op school.

Je leeft vanuit de overtuiging: ‘Ik ben wat ik doe en hoe goed ik dat doe.’

En niet vanuit de overtuiging: ‘Wat ik vandaag ook doe of laat ik ben goed genoeg.’

Je voelt je in ieder geval niet genoeg en dat is zo akelig dat je het uiteraard niet meer wil voelen. Waardoor je nu alles perfect wil doen zodat je altijd goed genoeg bent.

Terwijl je al lang goed genoeg bent. Iedereen ziet dat behalve jij, de perfectionist, zelf.

“There’s a crack in everything. That’s how the light gets in”.

Perfectionist? Richt je op jezelf

Het verschil tussen gezonde groei en perfectionisme is dat het één op jezelf is gericht en het ander is gericht op anderen.

Bij gezonde groei is de gedachte: ‘Hoe kan ik beter worden?’ Bij perfectionisme is de gedachte: ‘Wat zullen anderen ervan vinden?’

De angst om af te gaan, om niet aan verwachtingen te voldoen, om een teleurstelling te zijn is zo groot dat het je belemmert in je ontwikkel tot volwaardig persoon die van zichzelf houdt.

De manier om van perfectionisme af te komen is om de reis te  maken van ‘Wat zullen anderen van me denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Lees ook:

Concreet gezegd:

Deze reis ga je maken en wil je maken maar hoe is vooral de vraag. Concrete tips:

  1. Praat tegen jezelf zoals je tegen iemand praat die je aardig vindt.
  2. Zie in dat het menselijk is om fouten te maken en dat jij dat dus ook mag doen.
  3. Stop met jezelf te veroordelen.
  4. Maak mantra’s voor jezelf en spreek die een aantal keer per dag tegen jezelf uit. Mantra’s zoals: ‘Wat ik vandaag ook doe of laat ik ben goed genoeg’.
  5. Realiseer en accepteer dat perfectheid niet bestaat.
  6. Erken dat gevoelens van tekort schieten en onmacht helaas bij het leven horen en dus niet alleen jou overkomen.
  7. Heb zelfcompassie.
  8. Omarm je levensverhaal. Dus ook al de negatieve dingen die zijn gebeurd. Een manier om dit te gaan doen is door de vervelende dingen die zijn gebeurd in jouw leven te delen met mensen die je vertrouwt en die in staat zijn om empathie te tonen.
  9. Meer tips!

Onthoudt: de paar keer dat je gaat joggen is beter dan de marathon die je nooit rent.

De niet perfecte scriptie is beter dan nooit afstuderen.

De borrel met wat vrienden/innen is beter dan het verjaardagsfeest wat er nooit van komt.

Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown.

Zeker een aanrader om te lezen! De rest overigens ook!