Hoe vind ik passie in mijn leven? Dat is een veelvoorkomende vraag. Hier de oefening om het te vinden en de manier om extra tijd te winnen!

Passie of opgaan in het moment, wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld?

Daarmee bedoel ik dat je ergens zo intens in bent verdiept dat je alles even vergeet.

Je voelt geen honger meer. Je voelt geen kou of warmte. Je hoeft niet naar de wc. Je voelt pijntjes in je rug, schouders of ergens in je lichaam even niet meer. Je hebt geen andere gedachten. De tijd vliegt voorbij.

Het is eigenlijk alsof je je op een natuurlijke manier high voelt. Zonder dat je daarbij schuld of schaamte voelt en zonder dat je schade aan jezelf of anderen veroorzaakt. Wat drugs en hedonistische pleziertjes (lees: vreemdgaan, een escort bezoeken etc) je wel kunnen laten voelen.

Het verschil met interesses

Okee, dus het is duidelijk wat passie is. Maar wat is dan precies het verschil met interesses? Interesses zijn dingen die je leuk vindt maar wat je niet perse moet doen in je leven.

Bijvoorbeeld: ik vind koken leuk maar heb niet de behoefte om mijn eigen restaurant te beginnen. En ik sport een aantal keer per week omdat ik het leuk vindt. Maar ik heb geen enkele interesse om professioneel sporter te worden.

Passie is iets wat je niet los kan laten en wat steeds terug keert in je leven. Of het nu dansen, schrijven, mensen helpen, je eigen praktijk beginnen of gitaar spelen is. Je wordt er gelukkig van als je het doet en het geeft je een gevoel van betekenis.

Het is aan jou de keuze of je je passie wilt uiten in je hobby, je beroep of misschien wil je wel je eigen bedrijf beginnen!

Druk, druk, druk

Je hebt geen tijd voor leuke dingen en ook niet voor de oefening om te ontdekken wat je passies zijn die ik hieronder ga beschrijven? Je hebt nauwelijks vrije tijd?

Maar is je vrije tijd wel zo schaars? Denk eens aan hoeveel tijd per dag of week je besteedt aan nutteloos tv kijken, zappen en facebook scrollen.

Wauw, daar schrik je zeker wel van? Dat is vrije tijd die jij zo kostbaar acht die je gewoon weggooit.

Je kan deze activiteiten zien als ontspanning en tot een bepaalde hoogte kan dat ook. Maar na een half uurtje ben je in plaats van aan het ontspannen aan het vegeteren.

Als je dan doorgaat, op een gegeven moment op de klok kijkt en dan toch maar naar bed gaat je afvragend waarom je in een sleur zit tja…

Dus maak tijd vrij!

Oefening om je passie te ontdekken!

1. Wat vind je leuk?
Maar een lijstje met dingen die je leuk vindt. Zo simpel als het klinkt is het ook! Schrijf gewoon op wat je leuk vindt om te doen, dingen waardoor jij de tijd vergeet en die misschien wel eens jouw passies zouden kunnen zijn!

De dingen die je schrijft hoeven niet in handbereik te liggen. Probeer tijdens het opschrijven jezelf niet te beperken door regeltjes of gedachten zoals: ‘dit kan toch nooit’ of ‘dit is dom’.

Vind je het moeilijk om dingen te bedenken? Stel jezelf dat vragen zoals:

– Wat doe ik het liefst?

– Waar ben ik echt goed in?

– Wat zou ik doen als ik niet meer hoefde te werken?

– Wat geeft je een voldaan gevoel?

– Als mijn leven perfect was dan…?

“Discover you. Find your passion, life purpose, and take action”.

2. Volgorde van belangrijkheid
Zet de dingen die je hebt opgeschreven op volgorde van belangrijkheid.

Je mag hier best even over nadenken ook mag je later nog wisselen. Niet alles hoeft in één keer perfect te zijn.

Vraag nu eens aan jezelf hoe groot de rol van elke passie op dit moment in je leven is?

Misschien kom je er nu pas achter dat je sommige dingen heel belangrijk vindt en eigenlijk nauwelijks doet in je leven. Tijd om dat te veranderen dus!

3. Houd je passie in het oog
Maak kaarten, posters, briefjes hoe je het ook wilt noemen (wat jij het fijnst vindt) met je passies erop. Leg ze neer of hang ze op, op plaatsen waar je er vaak mee geconfronteerd wordt. Ook kun je herinneringen in je gsm zetten die één of meerdere keren per dag afgaan.

Wat heeft dit voor nut? Ik kan je deze oefening wel op een gouden blaadje presenteren maar het is wel iets wat jij bewust moet doen. En om de eerste stappen te zetten, gemotiveerd te blijven, door te zetten en het niet te vergeten moet je het dus in het oog houden.

4. Beschrijf stapjes naar je passies
Je passie kan van alles zijn. Hoe klein of groot dan ook, je kan er stapjes naar toe zetten. Bij schilderen bijvoorbeeld kunnen je stapjes zijn: verfspullen kopen, op schilderles gaan, een atelier zoeken etc.

Je passie kan ook wat groter en verder weg lijken bijvoorbeeld een gezin. Dan heb je een partner nodig, je moet erachter gekomen wat je wilt en zoekt in een relatie, een woning etc.

In dit geval zou de eerste stap bijvoorbeeld kunnen zijn je inschrijven op een datingssite, speeddaten, vragen of je vrienden nog iemand leuks weten voor je etc.

Een absolute must is dat je stapjes klein en overzichtelijk zijn. Dus stap één is niet meteen het einddoel!

5. Maak een visionboard
Een visionboard? Ja, dit is een heerlijk uit het Engels gestolen woord vergelijkbaar met moodboard. In het Nederlands zou je het visiebord kunnen noemen, dat mag zeer zeker ook maar misschien net iets minder catchy 😉

Dit helpt niet perse bij het bepalen van je passies maar wel bij het realiseren ervan. Hoe begin je hieraan?

Vind je ideale baan in 10 weken!

Vind je ideale baan!
Wil jij je passie ontdekken en van je hobby je werk maken? Dan raad ik je deze E-cursus aan.

Kom je er de eerste 30 dagen achter dat dit toch niet voor jou werkt dan ontvang je 100% je geld terug.

Ik streef alleen naar tevreden mensen!

Behoefte aan nog meer hulp om je passie te vinden?
Lees je liever een boek dan dat je een E-cursus volgt? Dan zijn onderstaande boeken een aanrader en anders ben je natuurlijk van harte welkom om mij te contacten.