Onzekerheid, faalangst en bang zijn voor het onbekende, zijn grote obstakels in veel mensen hun leven. Iets wel of niet doen, iets nieuws proberen of niet, meestal kiest iedereen voor niet. Hier het stappenplan om een succesvolle keuze te maken!

Voor niet kiezen is ook helemaal niet gek, want wie vindt het nu niet fijn om te weten wat ze te wachten staat en wie heeft er nu geen hekel aan falen? Precies.

Maar hierdoor kies je ongelukkig zijn boven onzeker zijn waardoor je prachtige ervaringen in je leven mist. Dit is een goede reden om hier iets aan te doen.

Het uitstellen van de keuze

Je wil dus iets anders in je leven maar je bent ook bang voor de onzekerheid die voort komt uit de eventuele nieuwe situatie.

Waar ben je precies bang voor? Je angst benoemen is de eerste stap om je angst te overwinnen.

Wat zijn de excuses die je gebruikt om geen keuze te maken? Denk je bijvoorbeeld echt dat het wel beter zal worden of is dit een excuus om niet in actie te hoeven komen?

Ben je nu beter af dan een maand of een jaar geleden? Als dat niet het geval is, zal het niet vanzelf beter worden.

“Er is geen verschil tussen een pessimist die zegt:
O, doe er maar niets aan, het heeft toch geen zin’ en een optimist die zegt: ‘O, je hoeft er niets aan te doen, het komt toch wel goed’. In beide gevallen gebeurt er niets.” – Yvon Chouinard

Jezelf gek maken

Ik heb vele problemen gekend, maar de meeste daarvan hebben nooit plaatsgevonden…

Ben je iemand die zich om alles zorgen maakt nog voordat het gebeurt? Laat me raden: jouw situatie is anders, die begrijpt niemand en je situatie is erg gecompliceerd?

Je moet gecompliceerd en moeilijk niet door elkaar halen. De meeste situaties zijn gewoon simpel, veel zijn alleen emotioneel moeilijk om naar te handelen.

Je weet wat je moet doen. Je bent alleen doodsbang dat je de verkeerde keuze maakt of het toch verkeerd uitpakt voor je.

“Action may not always bring happiness but there is no happiness without action”. – Benjamin Disraeli

Het stappenplan naar
een succesvolle keuze maken

Het is heel eng om een stap te zetten, maar zo zorg je dat je het toch doet en het ook niet meer eng is!

  1. Wat stel je uit omdat je bang bent? De dingen die we het engst in het leven vinden zijn meestal de dingen die we juist moeten doen! neem je voor om elke dag één ding te doen waar je tegen opziet.
  2. Worst case scenario. Wat is het aller ergste wat er zou kunnen gebeuren als je werkelijk een keuze maakt en de eerste stap zet? Schrijf dit en al je onzekerheid, ‘ja, maars’ en angstgedachten op.
  3. Hoe waarschijnlijk is het dat je worst case scenario zou uitkomen?
  4. Hoe groot zouden de gevolgen zijn als je nachtmerrie uitkomt? En wat zou je kunnen doen om de schade te herstellen? Door hierover na te denken kan je erachter komen dat je grote nachtmerrie best wel meevalt en dat er gewoon oplossingen zijn. Hierdoor wordt het makkelijker om je keuze te maken en ervaar je minder angst.
  5. Wat zijn de resultaten en voordelen als jouw keuze de juiste keuze blijkt te zijn?
  6. Hoe waarschijnlijk is het dat jouw keuze de juiste keuze is? Wat zegt je gevoel? Welke afwegingen heb je gemaakt?
  7. Hoeveel energie, gemoedsrust en geld kost het je om je keuze nog langer uit te stellen? Het is belangrijk dat je niet alleen je worst case scenario van de verkeerde keuze bepaalt. Maar ook dat je de torenhoge kosten van niets ondernemen bepaalt. Als je je dromen, je passie, hetgene waar je enthousiast van wordt niet achterna gaat, hoe voel je je dan over jezelf over één, vijf of tien jaar? Hoe voel je je als je je leven laat bepalen door omstandigheden en angst en niet achter de dingen aangaat die je voldoening geven?
  8. Waar wacht je nog op? Als je de bovenstaande vragen hebt beantwoord en opgeschreven: weet je de kosten van niet veranderen, de mogelijkheid om eventuele misstappen de corrigeren en de onwaarschijnlijkheid van je worst case scenario. Dus nu zit er niet anders op dan: KOM IN ACTIE.

Lees ook:

Meer tips om onzekerheid te verslaan en succesvol te zijn?
Deze boeken staan vol met extra tips en trucs om knopen door de hakken en succesvol te leven.