Je lichaam en geest zijn verweven met elkaar, dus ontspan je geest voor een relaxt lichaam.

Klinkt een beetje vaag he? Maar als je je verdrietig voelt en je dwingt je lichaam om constant te lachen. Glimlachen naar iedereen en naar jezelf.

Geloof me, dan volgt je geest je lichaam en ga je je echt beter voelen.

Zo werkt het ook met anderen gevoelens. Bijvoorbeeld als je je gestrest voelt. Dan ben je onrustig. Doe alsof je je rustig voelt.

Fantaseer of acteer (hoe je het wil noemen) dat je ontspannen bent en geloof me je lichaam zal volgen. Je schouders zullen zakken, je spieren zullen zachter worden, je ademhaling wordt rustiger. Je geest, je ziel, is zo krachtig. Die kracht dat ben jij.

Wil je tips voor minder stress? Blijf lezen! Voel je je overspannen klik dan hier.

Ik moet nog zo veel doen!

Het is veel fijner om te leven, werken en slapen in een opgeruimd huis.

Dat heb je waarschijnlijk al wel eens gemerkt of anders misschien mensen wel eens horen zeggen. Maar heb je al wel eens gemerkt dat het fijner leven is als je hoofd is opgeruimd?

Heb je nog 1001 dingen in je hoofd die gedaan moeten worden?

Ontspan je hoofd, schrijf ze op, zodat je hoofd ze niet meer hoeft te onthouden.

Dit zal onmiddellijk voor een klein beetje rust zorgen. Omdat je onbewust bang bent dat je iets vergeet te doen. Nu je het allemaal hebt opgeschreven kun je die angst loslaten.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Het fijne van een lijstje met dingen die je nog moet doen (naast het duidelijke overzicht), is dat je dingen kan afstrepen als je ze gedaan hebt.

Als je terug kijkt op je dag of op je week en je haalt je lijstje erbij, hoe bevredigend is het dan om alle afgestreepte “taken” te zien.

Geloof me, dat werkt motiverend.

Ikzelf ben nog erg old school van de grote papieren agenda’s. Ik schrijf dingen op die ik niet moet vergeten. En elke dag schrijf ik, op die dag, in mijn agenda wat ik allemaal heb gedaan.

Als ik er dan later op terug kijk geeft me dat echt een goed gevoel over mezelf.

Ook als je een keer een baal-dag hebt gehad, mag je er toch trots op zijn dat je ondanks je baal-dag nog steeds boodschappen hebt gedaan of de afwas!

Probeer jezelf niet naar beneden te halen maar wees juist trots op wat je bereikt hebt die dag. Vergeet niet:

Ik heb zo veel aan mijn hoofd!

Naast de 1001 taken die je nog moet doen, heb je waarschijnlijk ook 101 problemen in je hoofd die nog moeten worden opgelost.

Je problemen kunnen van alles zijn zoals: je irriteert je aan een vriendin, je kind moet nog op een school worden ingeschreven, je partner doet niet genoeg in het huishouden, je moet op de één of andere manier geld gaan besparen, enzovoorts.

Al deze problemen vliegen rond in je hoofd.

Het is dus helemaal niet raar dat jij afgeleid bent terwijl je leuk probeert te lunchen met een vriendin, die je al een maand niet gesproken hebt. Of dat je je niet kan concentreren op je werk, of dat je misschien wel gewoon niet uit bed kan komen ’s ochtends.

“Just take one step at the time…That’s really all you can do”.

Lekker georganiseerd

Ook hier werkt het om een lijstje te maken. Schrijf je problemen op (zodat je ze makkelijker kan loslaten) en besluit wanneer je het eerste probleem gaat aanpakken. Let op: ga niet besluiten hoe je alle problemen tegelijkertijd gaat aanpakken en oplossen, dat is namelijk gewoon niet mogelijk. Stapje voor stapje. Dus:

1. Welk probleem vind je het meest vervelend of belangrijk op dit moment?
2. Wanneer ga je nadenken voor een oplossing over dit probleem? Welke dag, datum, tijd?
3. Schrijf het in je agenda. Maak er tijd voor vrij. Bijvoorbeeld donderdag 4 april ga ik vanaf 19:00 nadenken hoe ik dit probleem ga aanpakken.

Nu kun je het loslaten

Nu hoef je niet afgeleid te zijn tijdens je gezellige lunch. En kun je je beter concentreren op je werk.

Want je hebt misschien niet al je problemen opgelost (dat is namelijk niet direct mogelijk, voor niemand niet), maar je hebt wel de eerste stap gezet.

Je hebt een overzichtelijk lijstje met wat je nog gaat doen. Je hebt het voor jou meest belangrijke of dringende probleem eruit gepikt. En een tijd en datum ingepland wanneer je erover gaat nadenken. Goed zeg!

Nog een plezierig bijkomend effect –> omdat je geest nu rustiger is, ontspan je nu ook meer je lichaam.

Lees ook:

Meer lezen over dit onderwerp? 
Deze boeken zijn ontzettend inspirerend en helpen je je uitstelgedrag te verslaan en productiever te zijn. Wat beide tot meer ontspanning leidt en minder stress!

Ga terug van Ontspan naar Control freak.