Wat zegt jouw onderbewustzijn tegen jou?

Alles is perfect alleen het voelt niet zo.

Leren luisteren naar je gevoel, hoe doe je dat?

Wat is intuïtie?

Intuïtie is niks paranormaals of moeilijk te begrijpen. Intuïtie is simpelweg: je gevoel, een ingeving, gezond verstand zonder na te denken, onberedeneerd aanvoelen.

Oefening baart kunst

Je hebt vast wel eens een koude rilling gehad als je ergens naar keek. Of een opeens opkomend naar gevoel in de buurt van iemand.

Of juist een ontzettend vrij en gelukkig gevoel als je op een bepaalde plaats was. Dat is je onderbewustzijn wat iets tegen je vertelt.

Je kent het waarschijnlijk wel. Je leert een taal op school of in een land waar je op reis bent geweest.

Maar zodra je weer een paar maanden terug bent in Nederland of klaar bent met school, zakt de nieuw geleerde taal steeds dieper weg.

Zo werkt dat ook met intuïtie. Om het te laten spreken moet je er naar luisteren. Dit moet je blijven oefenen. Maar gelukkig kan dat aan de hand van leuke taakjes!

Je intuïtie herkennen

Je onderbewustzijn kan op verschillende manieren met je communiceren. Je kan opeens bepaalde gedachten hebben over jezelf of je omgeving. Via je ogen, oren, emoties of lichamelijke boodschappen in de vorm van kippenvel of spanningen. Bij ieder mens gaat het anders.

Door terug te denken aan een “intuïtief moment” kun je ontdekken hoe zoiets bij jou gaat. Dan herken je het moment de volgende keer gemakkelijker.

“If something doesn’t feel right it probably isn’t”.

Dichter bij je gevoel

Deze oefeningen kunnen je helpen om dichter bij je gevoel ofwel je onderbewustzijn te komen.

– Oefening 1 Focussen:
Een klassieke focus oefening is natuurlijk meditatie. Maar je ziet jezelf niet 3 keer per dag een kwartier in de lotushouding zitten. Begrijpelijk! Dus wat dan? Je kan op verschillende manieren je focussen.

Één van deze manieren is door 1 minuut lang je tong te ontspannen. Je moet je eigen manier vinden om je tong te ontspannen. Je kan je bijvoorbeeld voorstellen dat je tong drijft in je mond, je kin laten zakken en je kaken ontspannen. Een andere manier om te focussen is door je ademhaling te observeren of het staren naar een mooie boom of een ander object.

Het maakt niet uit wat je doet of hoe je het doet, zolang het maar werkt. Waar het om gaat is dat je gedachten stil worden. Misschien lukt dat maar voor 5 minuten per dag. Dat is genoeg. Laat het focussen geen last worden.

– Oefening 2 Stilte moment:
Wees je ervan bewust dat je moet waken over je recht op tijd, privacy en stilte. Neem af en toe, bij voorkeur minimaal 1 keer per dag, een stilte moment voor jezelf.

Ga ergens zitten in een ruimte waar jij je prettig voelt en niet gestoord zal worden. Geniet echt van je rust en stilte. Schakel alle apparaten uit zoals televisie, muziek, telefoon. Vertel tegen je ouders en vrienden dat je even niet gestoord wilt worden. Wees één met jezelf. Luister naar je gedachten of naar de vogels.

– Oefening 3 Tekens zoeken en vragen naar betekenis:
Sommige mensen gaan heel ver met tekens zoeken. Als er bijvoorbeeld een vork op de grond valt denken ze dat het een teken is dat ze de afwas moeten doen. Maar deze oefening is bedoeld dat je er in ieder geval open voor staat.

Tekens kunnen variëren van een artikel wat je leest in een tijdschrift of een opdracht die wordt uitgesteld. Maar vraag je bij elke gebeurtenis af: wat wil deze gebeurtenis mij vertellen? Dus vraag je intuïtie gewoon om je te vertellen wat een bepaald teken je te zeggen heeft.

– Oefening 4 Luister naar je lichaam:
Als je lichaam pijn doet wil je lichaam je iets vertellen. Vraag je lichaam wat de pijn betekent. Een voorbeeld:

Een vrouw merkte op dat ze altijd een lichte pijn in haar onderrug voelde als een collega 
       binnenkwam. Ze vroeg haar lichaam wat dit betekende en kwam erachter dat die collega           achter haar rug om praatte over haar.

Niet alleen pijn maar ook bijvoorbeeld kippenvel zijn tekenen van het lichaam die je iets proberen te vertellen. Als je na een avond stappen wakker wordt met hoofdpijn is het vrij voor de hand liggend dat je te veel alcohol hebt gedronken. Maar als je regelmatig wakker wordt met hoofdpijn probeert je lichaam je iets anders te vertellen. Bijvoorbeeld dat je te veel cafeïne drinkt of meeleeft met iemand anders zijn pijn of dat je verdriet hebt om iets.

Lees ook:

Op zoek naar meer oefeningen
en informatie over intuïtie?

Naast de bovenstaande oefeningen zijn er natuurlijk nog veel meer oefeningen. Onderstaande boeken kunnen je verder helpen met je intuïtieve ontwikkeling of gewoon je nieuwsgierigheid ;-).

Misschien is een spirituele coach wel iets voor jou? Bij Foekje is ook telefonisch consult mogelijk.

Ga terug van Leren luisteren naar je onderbewustzijn naar Lifecoach Phil Home.
Ga terug van Leren luisteren naar je onderbewustzijn naar Hoogsensitief.