Motiveer jezelf! Maar hoe?

Iedereen kent het: moeite met beginnen of inspiratieloos zijn.

Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om jezelf te motiveren.

Hopelijk helpen deze tips jou een beetje.

Stop met denken en doe

Wacht niet op inspiratie maar creëer inspiratie. Wacht niet totdat je in je “flow” zit. Maar zorg dat je in je flow komt. Maar hoe dan?

Ben je een schrijver, begin dan gewoon met woorden op papier te zetten. Kijk wat er komt. Je verliest er niks mee. Maakt niet uit wat je beroep is. Moet je iets bedenken? Schrijf al je ideeën op. Hoe raar en onmogelijk ze ook lijken.

Moet je een probleem oplossen? Schrijf al de oplossingen die je kan bedenken op. Hoe onzinnig ze ook lijken. Op die manier stimuleer jij je eigen brein om verder te denken. Door verder te spelen met de ideeën en oplossingen die je al hebt bedacht.

Motiveer jezelf. Inspireer jezelf. Maar vooral: doen! 

Kleine doelen motiveren meer dan grote doelen

Geen fut om te studeren? Ik ken het. Iedereen kent het…

En nee, het helpt niet als je aan je bureau gaat zitten en naar je laptopscherm of boek blijft staren.

Dwing jezelf om de woorden die je moet lezen hard op uit te spreken. Dat kun je namelijk wel. Je kan jezelf daar toe dwingen.

Elk begin is een start. Je hoeft niet meteen vandaag alles in één keer uit je hoofd te kennen of in één keer heel je scriptie te hebben geschreven. Stapje voor stapje.

Kleine doelen zijn perfect. Vandaag ga je 10 bladzijden lezen. Vandaag ga je 1 kantje typen, die je morgen misschien wel weer helemaal verwijdert. Maar in ieder geval ga je vandaag iets doen.

Kleine doelen zijn beter dan grote doelen. Waarom? Het geeft een bevredigend gevoel om een taak af te hebben. En je hebt sneller 2 bladzijden geschreven dan heel je scriptie. Je zal ook meer gemotiveerd zijn om te beginnen, omdat het ook echt mogelijk is om het doel te halen. Dus heb niet als taak heel je huis schoonmaken, maar de badkamer schoonmaken.

Doemdenken

Niet stoppen en vooral doorgaan, dat is echt het motto. Of je nou aan het studeren bent voor een examen, je scriptie aan het schrijven bent, of een probleem op je werk moet oplossen.

Wat het ook is je moet eraan gaan beginnen. En waarschijnlijk gaat je gedachtegang nu ongeveer zo:

ik weet niks, ik kan niks, ik heb geen inspiratie, het gaat nooit meer lukken, alles gaat mislukken, ik ben een mislukking.

Motiveer jezelf, denk niks en schrijf. Schrijf alles wat je kan bedenken op. Na alle onzin komt uiteindelijk echt waardevolle informatie.

Na afloop weet je waarschijnlijk niet eens meer wanneer het nu precies is gebeurd. Maar je bent aan het schrijven en het ziet er goed uit!

Moet je een examen leren, dan werkt de schrijf-tactiek misschien niet voor jou.

Maar dan werkt de hard-op-lezen-tactiek wel. Gewoon beginnen met hard op lezen.

Hoe vervelend elk begin ook is, na de pijnlijke hobbels zul je niet eens meer het omslagpunt herinneren, en ben je gewoon in je flow aan het studeren.

Lees ook: