Monogaam, polygaam, vrije liefde en open relaties.

Wat houdt het in en is het iets voor jou?

Wat betekent monogamie?
Monogamie houdt in: trouw zijn aan je romantische partner.

Dus als je niet zoent of geen seks hebt met andere mensen.

Is monogamie de norm? 

In principe zou je kunnen zeggen dat het in Nederland inderdaad de norm is. Aangezien in Nederland polygamie verboden is.

De wet zegt: “een persoon kan tegelijkertijd slechts met een andere persoon door het huwelijk verbonden zijn”.

Je spreekt dan ook van polygamie als een persoon met meerdere mensen op hetzelfde moment getrouwd is.

De vage grenzen van monogamie

Okee je bent monogaam als je niet zoent of geen seks hebt met andere mensen dan je romantische partner. Maar hoe zit het dan met fantaseren over iemand anders? Of flirten met iemand anders?

Als je denkt aan de regels voor monogamie en vreemdgaan ten opzichte van jouw relatie, moet je echt de normen en waarden van de samenleving los laten. Jij en je partner zijn individuen die samen verder willen met elkaar. Twee individuen met unieke achtergronden, standpunten en ideeën.

Jullie zijn ook de enige twee personen die zich goed moeten voelen, tevreden moeten zijn en zich moeten houden aan de regels binnen jullie relatie. Dus communiceer met elkaar en maak afspraken waar jullie beiden tevreden mee zijn en waaraan jullie je beiden gaan houden.

“The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem”.

Vrije liefde en open relaties

Vrije liefde is een term die vooral is gebruikt tijdens en na de seksuele revolutie eind jaren 60. Het staat voor meer vrijheid en openheid in en over seksualiteit.

Tegenwoordig gebruiken mensen vaak de term open relatie om aan te duiden dat ze in een relatie zijn met iemand maar dat ze ook seks mogen hebben met anderen.

Voordat je een monogame of open relatie aangaat met iemand moet je jezelf eens goed afvragen of dit iets is waar jij je prettig bij voelt.

Ben jij iemand die trouw kan zijn en dit ook verlangt in een relatie? Of ben jij iemand die graag meerdere bedpartners heeft en het niet erg vindt als je partner ook met verschillende mensen het bed deelt?

Als dat laatste het geval is maak dan nog wel steeds duidelijk afspraken met je partner hierover.

Bijvoorbeeld met andere mensen moet je altijd veilige seks hebben, of je mag alleen seks met iemand anders hebben als je partner toestemming heeft gegeven, of juist alleen als je partner die persoon wel of niet kent.

Je kan ook afspraken maken over de mate van seks met een ander. Bijvoorbeeld alleen zoenen is toegestaan, of seks zonder orale bevrediging, of niet vaker dan 1 keer per maand.

Het klinkt een beetje afgezaagd maar communiceren is echt het aller belangrijkste in elke relatie.

Lees ook:

Ga terug van Monogaam naar Vreemdgaan, wel of niet verder met de relatie?