Mindfulness helpt je bij: 

Ervaar jij je leven als ongelukkig, onbevredigd of niet maximaal omdat je last hebt van angst, onzekerheid, lusteloosheid, gespannenheid, verdriet, vermoeidheid, somberheid?

Denk je dat je pas helemaal gelukkig kan zijn als je deze klachten hebt overwonnen?

Met mindfulness ga je leren om jezelf te accepteren en om niet je klachten te veranderen, maar er zodanig mee te leven dat je gelukkig bent.

Stoppen met half leven

De eeuwige strijd om je vroegere of huidige leed te vermijden, leidt uiteindelijk ertoe dat je maar half leeft en zo je eigen psychische leed vergroot. Acceptatie en aanvaarding maken de weg vrij voor het leven in het hier en nu met aandacht en vanuit het helemaal jezelf mogen zijn. Natuurlijk vergt dit tijd, maar als dit je lukt, ervaar je elke dag meer vreugde, vrijheid en gelukzaligheid.

Tijd om te stoppen met vechten tegen je emoties en ze gewoon toe te laten. Met mindfulness streef je niet zozeer naar een gelukkig leven maar naar een geïnspireerd leven. Leven vanuit bezieling voor wat je doet. Je leeft niet meer met gedachten zoals JA, MAAR en ALS… DAN… maar je leeft met de gedachten EN/EN.

Je bent EN gespannen of onzeker EN je leeft volgens je waarden over wat je belangrijk vindt in je leven wat je geluk schenkt.

“De enige manier om te komen waar je wilt zijn, is te zijn waar je bent”. – Anna Vali

Ben jij op dit moment blij met je leven?

Op dit moment is je leven half. Je wilt alleen plezier, lol, lachen en voldoening voelen en geen pijn, verdriet, teleurstelling etc. Maar dat hoort nu eenmaal ook bij het leven. Er is niet alleen zomer, er is ook winter. Er is niet alleen jeugd, er is ook ouderdom. En er is niet alleen licht, maar ook duisternis. Constant proberen om de schaduwzijden van het leven te vermijden, zal ertoe leiden dat de pijn alleen maar toeneemt.

Als je pijn en verdriet met alle macht probeert tegen te houden, houd je automatisch ook plezier, liefde en verbintenis tegen. Je mist ervaringen en dus een deel van je leven.

De energie die je overhoudt doordat je niet meer alles onder controle probeert te houden en niet meer vecht tegen je klachten, kun je nu mooi gebruiken om met meer bezieling te leven en zo je leven waardevoller maken. Zo voorkom je dat je later niet met spijt naar je leven terug kijkt, denkend aan de dingen die je had willen doen maar niet hebt gedaan.

Beantwoord de volgende vraag
eens voor jezelf: 

‘Hoe zou je het vinden als de rest van je leven hetzelfde zou zijn als de afgelopen jaren?’ Als je denkt: ‘Ja alsjeblieft graag!’, dan heb je een heerlijk leven en zou ik het vooral zo houden.

Maar als je denkt: ‘Nee, alsjeblieft niet’ of je twijfelt dan is het tijd voor verandering!

Je leven ontvluchten

Vaak willen we niet ervaren wat we op het moment ervaren en dus proberen we het te vermijden. Er zijn meerdere manieren hoe mensen hun negatieve emoties vermijden. Misschien herken je jezelf hier in.

  1. Vermijden of vluchten. Dingen waardoor je negatieve emoties ervaart doe je niet meer. Wanneer je bang bent voor grote groepen mensen, zorg je dat je je nooit meer bevindt in grote groepen mensen. Wanneer je doodmoe wordt van je werk, ga je niet meer of minder graag naar je werk.
  2. Afleiding. Als je negatieve emoties of pijn voelt, ga je iets doen waarin je helemaal opgaat zodat je niet meer aan je pijn hoeft te denken. Zodat je kan doen alsof je leed er niet meer is. Je stort je bijvoorbeeld op je werk, je gaat alleen nog maar gamen of tv kijken etc.
  3. Verdoving. Als je negatieve emoties of pijn ervaart, doe je dingen om te zorgen dat je het niet meer voelt of dat de heftigheid van je pijn verzacht wordt. Je gaat bijvoorbeeld alcohol drinken, heel veel eten, of drugs gebruiken.

Televisie kijken urenlang is zowel een afleidende als verdovende manier om niet meer aan nare dingen te hoeven denken. Herken jij jezelf in één van de 3 strategieën?

Door vermijden de plank mis slaan

De vermijdingsmanieren zijn heel aantrekkelijk, want tijdelijk helpen ze heel goed. Je voelt even je verdriet of pijn niet meer. De persoon met wie je ruzie hebt vermijdt je gewoon, het verdriet dat je voelt drink je weg en de boosheid vergeet je door een zak chips leeg te eten.

Maar dit is allemaal tijdelijk, uiteindelijk ontkom je er echt niet aan en ga je toch de emoties voelen. Alleen op het moment dat je ze na een uitstelperiode voelt zijn ze heftiger. Dus je slaat de plank redelijk mis met je vermijdingsmethodes.

Als je je pijn of negatieve emoties vermijdt stop je hier veel energie in. Al deze energie gebruik je niet meer om bezig te zijn met de dingen die je belangrijk vindt en die je leven waardevol maken. Je leeft nog maar voor de helft en steeds iets minder. Omdat je steeds meer vermijdt, geniet je minder, ervaar je minder, maak je minder mee, daag je jezelf minder uit etc. en dat zorgt er weer voor dat je leven nog minder leuk wordt.

Met mindfulness bereik je:

  • Minder stress
  • Minder last van piekeren
  • Meer genieten van het dagelijks leven
  • Je prioriteiten weer op een rijtje hebben
  • Automatische patronen doorbreken
  • Leven naar je waarden
  • Meer uit je hoofd en meer in het nu

Wil jij dit bereiken? Ik kan je hier bij helpen.

Lees ook: