Met mindfulness bereik je minder stress, minder last van piekeren, meer genieten van het dagelijks leven, je prioriteiten weer op een rijtje hebben, automatische patronen doorbreken, leven naar je waarden, meer uit je hoofd en meer in het nu te leven.

Piekeren en negatieve gedachten beheersen je leven? Tijd om het op te lossen!

Kun jij je soms moeilijk concentreren op je werk omdat je constant aan het piekeren bent? Misschien kun je moeilijk inslapen door je malende gedachten? Of ben je vaak somber door je negatieve gedachten die maar blijven ronddwalen in je hoofd?

Ben je in je gedachten al vijftig keer ontslagen, al acht keer dakloos geweest en is de wereld al tien keer vergaan? Kun je nooit iets meteen loslaten? Je blijft altijd piekeren over je werk, die discussie met een vriend, het huishouden, je relatie?

Ons verstand creëert aan de lopende band gedachten. Sommigen met betrekking op je leven en sommigen dwalen zo ver af dat je niet eens begrijpt hoe je er ooit op bent gekomen. Helaas lijkt ons verstand een voorkeur te hebben voor doemscenario’s. Teleurstellende, slecht aflopende en ontmoedigende scenario’s passeren in je hoofd de revue. Je kan helemaal van de wijs worden gebracht door je gedachten en er erg mee zitten.

“Rule your mind or it wil rule you”. -Buddha

Mindfulness is een goede oplossing

Goed nieuws, er is een manier om hier minder tot geen last van te hebben! In plaats van al je energie te steken in er van af te komen, ga je de gedachten verwelkomen. Je gaat ze gewoon observeren en je er niet druk om maken.

Als je dit met mindfulness oefeningen onder de knie krijgt, zul je merken dat de gedachten eerder uit je hoofd zijn vertrokken en dat je er steeds minder last van hebt. De kracht van de gedachten neemt af en je gaat beseffen dat het maar gewoon een gedachte is en niet de waarheid.

Er komt ruimte tussen jou en je gedachten als het ware. Iedereen kan deze oefeningen leren dus maak je geen zorgen!

Wat zijn gedachten nu eigenlijk?

Gedachten zijn eigenlijk gewoon woorden die in ons hoofd rondspoken. Alleen deze woorden zijn zo krachtig dat je ze soms verwart met de werkelijkheid. Ons leven kan zo samenvallen met de gedachten die we hebben dat we het verwarren met de realiteit.

Gedachten kunnen ook heel leuk zijn. Als we een boek lezen zitten we helemaal in het verhaal, of als we terug denken aan mooie herinneringen of grappige momenten, dan kun je ze echt weer herleven.

Maar onze gedachten kunnen ons helaas ook heel veel last bezorgen. Door onze pieker gedachten geloven we minder in onszelf en geven we onszelf slechte adviezen. ‘Doe dit maar beter niet want je kunt het toch niet’ of constant negatief commentaar ‘zie je wel je bakt er niks van’, hierdoor worden we onzeker en kunnen we schaamte en angst ervaren.

Dit zorgt er weer voor dat we nieuwe levenservaringen uit de weg gaan en maar half leven. We blijven thuis in plaats van dat we nieuwe mensen gaan leren kennen of op date gaan, en we blijven thuis in plaats van dat we naar de werkborrel of op stap gaan. Als je een keer een compliment krijgt, denk je eerder dat iemand je in de maling neemt of het zomaar zegt uit beleefdheid, dan dat je het compliment in ontvangst neemt.

Met mindfulness sla je jouw nieuwe pad in

Als je een nieuw pad inslaat en een nieuwe uitdaging aangaat zullen gegarandeerd gedachten en beelden in je hoofd opkomen. Dan kun je:

  1. Terugkeren omdat je in de gedachten en beelden gelooft.
  2. Je verstand bedanken voor de gedachten en beelden en je er niks van aantrekken en je nieuw ingeslagen pad en uitdaging blijven volgen.

Jij kan namelijk kiezen of je de gedachten in je hoofd aandacht geeft of laat voor wat ze zijn, gewoon beelden. Als je dat laatste doet zullen ze vanzelf weer weggaan. Negatieve gedachten horen nu eenmaal bij het leven het is onmogelijk om ze uit te roeien. Vandaar dat het je ook nog niet gelukt is.

Het gaat erom wat je doet, steek je je energie in het nastreven om je negatieve gedachten uit te roeien of steek je je energie in leven met je gedachten volgens de waarden en prioriteiten in je leven.

Met mindfulness oefeningen leer je onder andere om de kracht en intensiteit van de gedachten en verhalen te verminderen en met vreugde je nieuw ingeslagen pad en uitdaging te blijven bewandelen. Je bent in staat om negatieve emoties en gedachten op te merken en er niet tegen in te gaan. Je neemt je gedachten niet meer direct voor werkelijkheid aan.

Dus met mindfulness bereik je:

  • Minder stress
  • Minder last van piekeren
  • Meer genieten van het dagelijks leven
  • Je prioriteiten weer op een rijtje hebben
  • Automatische patronen doorbreken
  • Leven naar je waarden
  • Meer uit je hoofd en meer in het nu

Wil jij dit bereiken? Ik kan je hier bij helpen.

Lees ook: