Mindfulness oefeningen, wat kun je verwachten? - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Wat voor mindfulness oefeningen kun je verwachten in mindfulness? Dat is een goede vraag!

Je gaat niet zomaar ergens in duiken zonder dat je weet wat je te wachten staat natuurlijk, het is al spannend genoeg!

We leven langer dan de mensen vroeger, maar we worden niet permanent gelukkig

Sommige mensen hebben het opgegeven en leiden gewoon hun leventje zonder echt gelukkig te zijn. Ze voelen dat ze zich door de dagen heen slaan. Stiekem hopen ze op een wonder, maar ze verwachten niks meer.

Anderen mensen lezen boeken, nemen deel aan cursussen en hebben therapie om hun angsten te overwinnen, depressies te verslaan en van hun onzekerheid af te komen.

Ze proberen van alles: het rustige leven, het wilde feest leven, stoppen met drinken, nieuwe baan, maar het wil niet echt lukken.

En als ze dan weer gelukkig zijn gebeurt er weer iets anders: iemand wordt ziek, een familielid overlijdt, je verliest je baan, je relatie gaat over en BAM meteen ben je weer terug bij af. In de mindfulness oefeningen leer je om je niet te verzetten tegen de pijn en het leed dat je in je leven ervaart, maar om het te accepteren en ermee te leven en van daar uit gelukkig te zijn.

Je leert jezelf kennen, je wordt je weer bewust van wat er in je omgaat, je weet wat je wel en niet wil en je leert dat allemaal te verbinden met het hier en nu. Je ontdekt wat je echt belangrijk vindt in het leven en je maakt dat de basis van je handelen en je leven en niet meer het ongenoegen, pijn en leed. Ben jij klaar voor de mindfulness oefeningen?

“In today’s rush we all think too much, seek too much, want too much and forget about the joy of just Being”. -Eckhart Tolle

Wanneer ben je gelukkig?

De definitie van geluk is niet: ‘de afwezigheid van lijden’, ook al zien redelijk wat mensen het wel zo. Natuurlijk willen we plezier beleven en blijheid ervaren en vooral geen verdrietige, boze of teleurgestelde emoties voelen.

Maar veel mensen zijn bijna intolerant geworden voor nare gebeurtenissen en daar ligt een probleem. Helaas horen nare gebeurtenissen nu eenmaal ook bij het leven. De ‘afwezigheid van lijden’ zien als de definitie van geluk is dus gewoon onrealistisch.

Als je probeert om negatieve emoties en lijden te vermijden wordt je psychologische flexibiliteit oftewel je mentale weerbaarheid verminderd. Je leefruimte wordt kleiner en je comfort zone krimpt. Je gaat dingen niet meer doen omdat je bang of onzeker bent. En omdat je nooit iets nieuws doet en dus ook niet ervaart dat het goed gaat, blijf je hier bang voor. Een negatieve spiraal.

Hoeveel nieuwe wegen naar geluk ben jij al ingeslagen: nieuwe relatie, ander werk, meer geld, groter huis? En nog steeds niet gelukkig?

Hoe lang je ook op zo een manier blijft streven naar geluk, je zal het alleen maar kortdurend vinden.

Echt gelukkig zijn is niet iets materieels, het is een manier van denken en een manier van gedragen en kan alleen bereikt worden in combinatie van acceptatie en aanvaarding van de minder leuke kanten van het leven.

Schijn bedriegt

Als je last hebt van angsten, onzekerheid of somberheid kan dit heel oneerlijk voelen. Wanneer is het nu eens jouw tijd om gelukkig te zijn? Waarom hebben deze dingen jou moeten overkomen? Waarom heb je er nog zo een last van? Ik kan me voorstellen dat het heel oneerlijk aanvoelt. Jij hebt dit niet verdiend.

Iedereen om je heen is zo gelukkig. De stralende foto’s van iedereen zie je op Facebook voorbij komen. Als je aan iemand vraagt hoe het met ze gaat zeggen ze lachend: ‘goed!’. Je hoort mensen plezier hebben op straat en jij voelt je sip.

Ik beloof je dat dit puur de buitenkant is. Het gezegde: ‘Ieder huisje heeft een kruisje’ bestaat niet voor niks. De persoon die je hoort lachen is gezakt voor zijn/haar studie, de persoon met wie het goed gaat heeft net een familielid verloren en de foto’s op Facebook zijn momentopnames, niet heel de dag ziet er zo uit.

Als je iemand vaker en langer spreekt en je bouwt een vriendschapsband op, dan kom je verder dan het woord ‘goed’. Dan blijkt dat ook die persoon, waarvan je dacht dat alles mee zat, zijn/haar eigen worstelingen heeft. Herken je dat niet? Onthoud dat voor als je een dipje hebt en gevoelens van oneerlijkheid de overhand nemen.

Mindfulness oefeningen zijn gericht op:

– Het sturen van je aandacht en het leven in het hier en nu

– De bewustwording van je lichaam

– Het stoppen van piekeren en het los komen van negatieve gedachten

– Het perspectief van mensen te verbreden en ze weer nieuw zicht te geven op hun leven

– Stoppen met half leven vanuit de ALS… MAAR… redenatie en voluit leven vanuit de EN/EN redenatie

– Leven vanuit je waarden en je prioriteiten (en erachter komen wat die ook alweer zijn)

– Je oordelende/veroordelende perspectief in te zien en milder voor jezelf te worden

Me mindfulness bereik je:

  • Minder stress
  • Minder last van piekeren
  • Meer genieten van het dagelijks leven
  • Je prioriteiten weer op een rijtje hebben
  • Automatische patronen doorbreken
  • Leven naar je waarden
  • Meer uit je hoofd en meer in het nu

Wil jij dit bereiken? Ik kan je hier bij helpen.

Lees ook: