Voordat je eventueel een mindfulness training gaat doen wil je natuurlijk wel eerst weten wat het is en waar het je bij helpt. Dat lees je hier!

Wat is mindfulness?

De inzichten en vaardigheden die mindfulness brengt bestaan stiekem al honderden jaren in verschillende culturen. De hedendaagse mindfulness heeft onderdelen van het boeddhisme, van meditatie en van bewustzijnstraining. De afgelopen jaren is mindfulness vooral echt toegankelijk geworden voor iedereen nu het in een nieuw westers jasje is gestoken.

Letterlijk betekent mindfulness aandachtig zijn of opmerkzaamheid. Het leert je om in het hier en nu je bewust te worden van ervaringen. Door met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu vergroot je je flexibiliteit en innerlijke rust. Oftewel je ervaart minder stress, gaat minder piekeren en geniet weer van elke dag.

Leven vanuit jouw waarden

Ook wordt er bij mindfulness gekeken naar wat voor jou belangrijke waarden zijn in het leven. Wat zijn je prioriteiten? We gaan deze weer voor ogen houden en het vertalen naar concrete doelen en acties. Doordat je weer gaat leven naar je waarden en prioriteiten wordt je leven bevredigender en voel je je gelukkiger.

Steven Hayes, de grondlegger van Acceptance and Commitment Therapy, definieert waarden als gekozen levensrichtingen. Waarden geven aan wat jij het aller belangrijkste vindt in het leven, wat voor jou het leven de moeite waard maakt en wat jou inspireert.

“Verander je toekomst ingrijpend door jezelf te worden”.

Weg met de automatische piloot

In mindfulness gaat het onder andere om het ontwikkelen van het bewustzijn voor wat er is op dit moment. Door dit bewustzijn te ontwikkelen krijg je inzicht in je automatische patronen. En met dit inzicht kun je op een gegeven moment kiezen om andere keuzes te maken en de ingesleten patronen te doorbreken.

Mindfulness en meditatie klinkt voor sommige mensen zweverig en daarom schrikt het nuchtere mensen soms af. Maar door de mindfulness oefeningen leer je juist om je meer bewust te worden van het hier en nu en te leven in het moment. Mensen die dit niet doen zijn vaak met hun gedachten bij het verleden of de toekomst.

Mijn vraag aan jou is nu wat is zweverig: 

 1. Iemand die op de automatische piloot leeft en met zijn/haar aandacht ergens anders is?

  of

 2. Iemand die met de aandacht en het bewustzijn in het hier en nu leeft?

Waar gaat jouw aandacht naartoe? 

Mindfulness gaat onder andere over aandacht. We rennen door het leven en vergeten onze aandacht erbij te houden. We voelen bijvoorbeeld wel honger maar als we eten dan proeven we niet. Of als we koken dan zijn we niet in het hier en nu lekker aan het koken, maar nog bij de vergadering van je werk of alvast de volgende dag aan het plannen.

Je bent te veel in je hoofd bezig met dingen die gebeuren of dingen die nog moeten gebeuren of dingen die al gebeurt zijn. Door mindfulness leer je om denkpatronen te doorbreken, piekergedachten sneller los te laten en negatieve gedachten te stoppen. Het is tijd om met aandacht in het hier en nu te leven!

Wat doet mindfulness voor mij?

Het leven blijft zoals het is, soms gebeuren er leuke gebeurtenissen en soms nare gebeurtenissen. Maar je leert er mee om te gaan. Je klachten verdwijnen niet maar worden minder heftig en duren korter. Je gaat je leven als leuker, bevredigender en gelukkiger ervaren.

Met mindfulness krijg je weer de controle over je leven terug. Je leert jezelf beter kennen, je zal minder stress ervaren en meer genieten van je leven. Je komt stap voor stap weer in contact met jezelf. Je weet weer wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat. Je brengt de aandacht terug van iedereen en alles naar jezelf.

Jezelf accepteren is één van de doelen. Een mooie paradox van mindfulness is controle krijgen over je klachten zonder te proberen ze onder controle te krijgen, maar eerder door ze er juist te ‘laten zijn’.

Met mindfulness bereik je:

 • Minder stress
 • Minder last van piekeren
 • Meer genieten van het dagelijks leven
 • Je prioriteiten weer op een rijtje hebben
 • Automatische patronen doorbreken
 • Leven naar je waarden
 • Meer uit je hoofd en meer in het nu

Wil jij dit bereiken? Ik kan je hier bij helpen.

Lees ook: