Tijd om je masker af te zetten! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Het is heel eng om je masker af te zetten en iedereen je ware zelf te laten zien.

Wat nu als ze je niet leuk vinden of als ze stom doen? Dan ben je verdrietig en voel je je gekwetst.

Maar de truc is juist om het bij hen te laten en niet op jezelf te betrekken. De persoon die stom doet en jou niet in je waarde laat is niet leuk.

Jij bent wel leuk!

Angstgedachten

Wanneer je het masker al heel lang draagt is het een deel van je gezicht geworden en bijna niet meer zichtbaar. Daarom is het ook zo moeilijk. Hoe langer je het draagt hoe moeilijker het wordt om het af te zetten.

Gedachten zoals: ‘Niemand weet wie ik echt ben als ik het masker afzet.’, ‘Dadelijk haat iedereen me zodra ze erachter komen dat ik heel anders ben.’, ‘Niemand heeft mijn echte ik ooit gezien. Ik denk dat ik ook niet weet wie mijn echte ik is.’ maken deze stap nog enger.

Maar als je niet kan leven als jezelf zul je nooit in staat zijn echte verbintenis te creëren met mensen. Dan zul je nooit echte liefde, passie en erbij horen ervaren. En verbondenheid is de reden van ons bestaan.

De ironie

Het ironische is dat als we iemand ontmoeten die een masker draagt we ons daar helemaal niet prettig bij voelen.

Je krijgt het gevoel niet echt contact te maken. Het gevoel dat de andere persoon nep doet.

Dat betrek je waarschijnlijk op jezelf waardoor je je gefrustreerd en buitengesloten voelt.

Dus hoewel je echtheid en kwetsbaarheid het allerliefst bij anderen ziet, is het het laatste wat jij van jezelf aan anderen wil laten zien.

Het inzicht

Als je iemand bent die niet graag risico’s neemt en kwetsbaar wil zijn. Iemand die alles onder controle wil houden en niet houdt van uitspattingen of onnozele dingen. Dan heb je misschien nog niet het inzicht gehad: dat iemand van jou houdt vanwege, in plaats van ondanks je kwetsbaarheid.

“As soon as you trust yourself, you know how to live”. – Johann Wolfgang van Goethe

Het belang van een portie zelfkennis

Het is zo belangrijk om jezelf goed te kennen.

Om te weten wat je wel en niet leuk vindt. Wat je normen en waarden zijn. Waar je goed in bent en minder goed.

Maar ook wat je sterke punten zijn en je angsten.

Als je niet weet wat je kwetsbare plekken zijn, dan loop je een groter risico op pijnlijke ervaringen.

Omdat je simpelweg jezelf dan niet goed genoeg kan beschermen.

Schuld versus schaamte

Hoe praat je met jezelf over gebeurtenissen die hebben plaats gevonden? Doe je boos, minachtend en bot tegen jezelf? Of ben je juist trots, vol liefde en begrip naar jezelf?

Als we het hebben over hoe je tegen jezelf praat is het belangrijk dat de begrippen schuld en schaamte kort maar helder worden uitgelegd.

Schuld = Wat ik deed was slecht.

Schaamte = Ik ben slecht.

Bijvoorbeeld: als je een afspraak met een vriend/in bent vergeten kun je denken: ‘Ik ben een vreselijk mens. Ik stel iedereen teleur. Ik ben niks waard.’ Maar dan praat je tegen jezelf vanuit een schaamtegevoel en dat is helemaal niet nodig. Jij bent een leuk persoon, een goed mens dat gewoon iets is vergeten.

Regel: Als je een fout maakt, maak je die ook weer goed. 

Als je merkt dat je vanuit een schaamtegevoel tegen jezelf praat verbeter jezelf dan elke keer opnieuw. Zeg tegen jezelf wat je tegen je geliefde of beste vriend/in zou zeggen als die iets doms heeft gedaan. je hebt iets fouts gedaan, maar je bent NIET fout.

Lees ook:

Tip!
Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!