Foute mannen en vrouwen zijn er nu eenmaal.

Maar de vraag is: ‘Waarom val je er op?’

Waarom voel je je niet tot gezonde mensen aangetrokken?

De anti-ontwikkeling

Wanneer je vroeger in een probleemgezin bent opgegroeid waarin communicatie beperkt was en niemand vrij uiting gaf aan hun ervaringen, verlangens, behoeften en gevoelens dan heb je geleerd om niet te geloven in je eigen waarnemingen en gevoelens. Je staat dan totaal niet in contact met je gevoel.

Hierdoor is de ontwikkeling om gelukkig te leven, met mensen om te gaan en situaties aan te kunnen niet goed verlopen. Dit kan er toe leiden dat je niet meer duidelijk kan zien of iemand of iets goed voor je is.

Situaties en mensen die anderen instinctmatig vermijden omdat ze gevaarlijk, onprettig of ongezond zijn, voel je dan helemaal niet zo aan. Je kan dit niet realistisch inschatten en je voelt niet de behoefte om jezelf te beschermen.

Je vertrouwt je gevoelens niet en laat je er ook niet door leiden. Weet wel dat je absoluut je intuïtie en gevoel kan ontwikkelen. Want het zit zeker in jou. Je hebt alleen nooit geleerd het te vertrouwen en ontwikkelen.

More drama please

Dus in plaats van hard weg te rennen voor gevaarlijke situaties en foute mannen/vrouwen voel je je juist aangetrokken tot gevaren, drama en uitdagingen.

Maar dit is een nare negatieve spiraal. Want door deze aantrekking wordt je nog meer beschadigd, omdat veel van datgene waartoe je je aangetrokken voelt sterk lijkt op wat je vroeger hebt meegemaakt.

Wanneer er in je leven altijd drama en moeilijkheden zijn geweest dan heb je nu vaak dramatische gebeurtenissen nodig om iets te kunnen voelen.

Je eigen gevoelens zijn altijd ontkent en om te voelen dat je leeft heb je behoefte aan opwinding door onzekerheid, pijn en teleurstelling.

Same same but different

Als je bijvoorbeeld vroeger genegeerd werd door je vader, ook al deed je van alles om zijn aandacht en liefde te krijgen, is de kans groot dat je nu je ouder bent nog steeds krampachtig probeert liefde te winnen bij mannen.

Vaak zorgen onze pijnlijke jeugdervaringen ervoor dat we onbewust vergelijkbare situaties opzoeken in ons leven, in een poging ze op die manier de baas te worden. Maar ook omdat we ons vertrouwd voelen bij die situaties hoe pijnlijk ze ook zijn. Soms weet je niet beter dus zoek je op wat je wel weet.

“F.L.Y.
First, Love Yourself. Others will come next.

Je weet wat je leert

Bestond je relatie met je ouders toen je vroeger opgroeide uit affectie, interesse, warmte en goedkeuring. Dan zul je je nu ook eerder op je gemak voelen bij mensen (en je toekomstige partner) die soortgelijke gevoelens van vertrouwen, geborgenheid en een positieve kijk op jezelf oproepen. Je zal afstand nemen van mensen die negatieve gevoelens bij ons oproepen. Hun gedrag zal je afstoten.

Maar was je relatie met je ouders vroeger vijandig, bazig, manipulatief, te afhankelijk, kritisch etc. Dan zal je het nu als vertrouwd en ‘goed’ ervaren wanneer je mensen leert kennen die zich (hoe subtiel dan ook) zo gedragen. Je voelt je thuis bij mensen bij wie het ongezonde relatiepatroon weer tot leven wordt geroepen. En je zal je misschien ongemakkelijk of klunzig voelen bij vriendelijke, warme mensen.

Bij hen ontbreekt de uitdaging om iemand te veranderen met als doel of die persoon gelukkiger te maken of om als nog de goedkeuring en liefde te verkrijgen die je vroeger niet ontving. Omdat je niet in contact bent met je eigen gevoel kun je ook bij gezonde mensen een soort van verveling voelen.

Lees ook:

Delen van de informatie uit dit artikel komen uit het boek (zie hieronder):
‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood.
Zeker een aanrader om te lezen!