Iets wat we allemaal niet willen maar wat helaas wel vaak gebeurt, is dat we een leuke dag hebben en dat er iets kleins gebeurt waardoor we ons even rot voelen.

Maar dat “even” blijft gewoon de rest van de dag hangen.

Dat is zooooo zonde en ook niet nodig, maar ja hoe kom je er van af?

Een paar trucjes!

  1. Wat is hetgeen waar je mee zit? Schrijf het kort op een papiertje en stop het in een doosje of de prullenbak 😉 Elke keer als het weer in je gedachten omhoog komt zeg je tegen jezelf: ‘Ik heb het losgelaten, het is nu weg.’
  2. Neem je gedachte, hetgeen waar je mee zit, even bewust waar. Kun je het een label geven? Bijvoorbeeld: planning, teleurstelling, piekeren, analyseren, fout maken. Als je dit hebt gedaan visualiseer dan dat hetgeen waar je mee zit, gelabeld en al, op een wolkje uit je hoofd zweeft. Zwaai het maar uit of zeg maar hardop: ‘doei ga maar weg’.
  3. Een iets langer trucje is het helemaal uitschrijven en analyseren van hetgeen waar je mee zit. Pak pen en papier en schrijf als eerste op waarom je opeens rot voelt en wat er is voorgevallen. Als je dit hebt genoteerd beantwoord dan de vragen:
  • Waarom zit je hiermee?
  • Wat wil je hiermee doen? Welke acties kunnen hieruit volgen?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van de acties?
  • Kies een actie, dus bijvoorbeeld iemand confronteren of het juist laten voor wat het is, maar kies bewust een actie.

Door dit te doorlopen schrijf je je probleem, hoe groot of klein dan ook, uit analyseer je het en maak je bewust een keuze in wat je er mee wilt doen. En ook als je keuze niets doen is, doordat je dit proces hebt doorlopen kun je het nu wel loslaten en eerst niet.

Lees ook:

Laat me weten welk trucje voor jou het beste werkt, hieronder in de comments.

Ik vind het altijd leuk om van je te horen!