Het loslaten van emoties, verwachtingen, ideeën, gedachten, kaders en regeltjes zal je leven verrijken.

Hieronder een aantal inzichten die jou hopelijk iets meer verlossing kunnen geven.

Emoties

Er zijn sommige emoties die je het liefst heel de dag door wil voelen.

Maar bepaalde emoties zoals stress, verdriet, angst, boosheid die voel je soms terwijl je ze helemaal niet wil voelen. Dus hoe kun je deze emoties laten gaan?

Je moet eerst achter halen waarom je deze emotie voelt. Wat is de oorzaak? Je bent boos omdat een vriendin je heeft gekwetst. Je bent verdrietig omdat je niet bent aangenomen voor een opleiding.

Nu je de oorzaak weet kun je besluiten hoe je het gaat oplossen. Je vriendin heeft je gekwetst. Spreek haar hier op aan. Je bent niet aangenomen voor een opleiding. Troost jezelf en bedenk een oplossing. Welke opleiding wil je nu gaan doen of kun je je volgend jaar opnieuw inschrijven?

Oorzaak – oplossing – gelukkig zijn. Nu je de oorzaak hebt ontdekt en er een oplossing voor hebt gevonden, is de negatieve emotie verdwenen en kun je weer gewoon gelukkig zijn.

Verwachtingen

Die mensen over jou hebben en die jij over mensen hebt. Maar verwachtingen zorgen eigenlijk alleen maar voor teleurstellingen. Hoe beter je relatie met iemand is, hoe hoger je verwachtingen zijn en hoe meer die persoon je kan teleurstellen. Een verlies-verlies situatie voor beide partijen.

Hou je verwachtingen klein en wees gelukkig met alles om je heen.

“All the art of living lies in a fine mingling of letting go and holding on”. -Havelock Ellis

Ideeën

Hoe de perfecte mens eruit ziet, hoe een romantische relatie moet zijn, wat een goede baan inhoudt. Al deze ideeën maken het leven wel erg lastig. Want nu moet je voldoen aan de onrealistische ideeën die langzaam zijn opgedrongen.

Elk mens ziet er totaal anders uit. Elke romantische relatie is volkomen verschillend. En wat iemand een goede baan vindt, vindt iemand anders helemaal niet leuk. Hoe komen deze ideeën in je hoofd? Door de maatschappij, door films, door vrienden? Kun je deze ideeën loslaten?

Gedachten

Over hoe mensen wel niet over jou denken en hoe ze denken dat jij over hen denkt.

Zo veel bezig zijn met wat andere mensen van jou denken, kan niet anders dan ontzettend vermoeiend zijn.

Natuurlijk wil iedereen graag gemogen worden. Maar blijf trouw aan jezelf. Jij bent perfect zoals je bent.

Als jij op het terras zit, beweeg dan hoe jij beweegt. En drink wat jij wil drinken. En lach zo hard als jij wil lachen.

En niet hoe je denkt dat je moet doen, in de hoop dat andere mensen dan positief over je denken. Mensen zullen sowieso altijd denken wat ze willen denken. En als mensen jou niet mogen om wie je echt bent. Dan wil je zo ook helemaal niet in je leven.

Kaders en regeltjes

Waar jij en iedereen aan moet voldoen. Natuurlijk zijn er regels in het leven. Regels zoals dat je niemand mag slaan of dat je niet mag inbreken. En daar moet iedereen zich gewoon aan houden.

Maar er zijn ook zelfverzonnen en opgedrongen kaders en regels. Iedereen heeft zijn eigen kaders en regels over wat het beste plezierige tijdverdrijf is. Of wat de beste leeftijd is om kinderen te krijgen. Of wat een mooie kledingstijl is.

Hierdoor is het alleen nog maar lastiger om echt dicht bij jezelf te blijven. Maar om echt gelukkig te zijn, moet je jezelf zijn. Heb je eigen mening en laat je niks wijsmaken. Jij hebt je eigen persoonlijke kaders en regeltjes voor jouw eigen leven. Dus het is tijd voor het loslaten van die van anderen.

Lees ook:

Nog meer lezen over loslaten?

Volgende pagina is Control freak.