Liefde is?

Dat is een veel gestelde vraag.

Wanneer je jezelf koestert zul je aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die in staat zijn jou te koesteren.

Hoe gezonder en evenwichtiger je bent, hoe gezonder en evenwichtiger de partners zullen zijn die je aantrekt.

Wat is een gezonde relatie en wat een ongezonde?

Een gezonde relatie begint bij liefde voor jezelf

Een gezonde relatie kan alleen bestaan als beide personen in de relatie gezond zijn.

Met gezond bedoel ik hier dat ze een positief zelfbeeld hebben en van zichzelf houden. Als iemand niet van zichzelf houdt kan hij/zij ook niet van iemand anders houden zoals die persoon dat verdiend.

Als je niet van jezelf houdt kan iemand anders nooit genoeg van jou houden om de leegte op te vullen. Wanneer je in je eigen leegte op zoek gaat niet liefde, zul je alleen maar meer leegte tegenkomen.

In een gezonde relatie is je geluk niet afhankelijk van je partner maar van jezelf. Als je je geluk buiten jezelf zoekt ga je de mogelijkheden en verantwoordelijkheden om je leven te verbeteren uit te weg.

Je partner is niet heel je leven
hoe leuk hij/zij ook is

Blijf je eigen ding doen. Spreek met vrienden af, heb hobby’s, geniet van je werk, ontwikkel je talenten, lach en heb plezier.

Dat telt voor jou maar ook voor je partner. Als je partner volledig afhankelijk van jou zou zijn, zou je daar op een gegeven moment ook op afknappen. Als jij iets leuks gaat doen met een vriend/in en je partner zit thuis alleen te wachten in verveling tot je thuis komt is dat niet heel aantrekkelijk.

Zorg dat jullie je beide veilig en vertrouwt voelen in de relatie. Open communicatie is belangrijk. Zorg dat alles bespreekbaar is. Heb plezier samen en daag elkaar uit in jullie ontwikkeling. Ontdek samen nieuwe dingen van een verre reis tot andere activiteiten dan bankhangen.

“When you fall for someone’s personality, everthing about them becomes beautiful”.

Creëer balans

Liefde is elkaar vertrouwen en elkaar bevestigen. Jij en je partner willen beide graag horen dat je leuk gevonden wordt. Zoek een balans hierin.

Dus niet constant vragen of de ander echt nooit vreemd zou gaan. Maar heb afspraken samen. Bijvoorbeeld afspreken dat mocht er ooit iets gebeuren dat niet door de beugel kan, je dat de ander verteld binnen 24 uur.

En nu moet je gewoon vertrouwen hebben. Dat moet hij/zij immers ook in jou.

Als de ander jou verteld hoe verliefd hij/zij op jou is zeg dan niet alleen dankjewel. De ander wil het ook graag van jou horen. De ander heeft dezelfde gevoelens dan jij ook al worden die soms anders geuit.

Lees ook:

Liefde is geen obsessie

Constant je afvragen of hij/zij gaat bellen, smsen of appen. Constant er mee bezig zijn wat de ander aan het doen is. Het intense verlangen en te hoge spanning. Hartkloppingen als je gsm gaat. De opwinding, uitdaging en het misselijke gevoel in je buik. Dat alles is geen liefde maar obsessie.

Als je kijkt naar de potentie die iemand heeft als jij hem/haar hebt verandert in plaats dat je de ander accepteert, is geen liefde maar obsessie.

Als je constant een show opvoert in plaats van gewoon te ontspannen en erop te vertrouwen dat het goed genoeg is wanneer je jezelf bent, is geen liefde maar obsessie.

Delen van de informatie uit dit artikel komen uit het boek (zie hieronder):
‘Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood.

Zeker een aanrader om te lezen!