Kwetsbaar zijn kost lef, maar je krijgt er veel voor terug! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Het kost een portie lef om je kwetsbaar op te stellen.

Herken je je hierin:

Je houdt niet van onzekerheid. Je hebt er een hekel aan om niet alles te weten. Je vindt het doodeng om je open te stellen.

Want door je open te stellen loop je het risico om gekwetst of teleurgesteld te worden en dat is een vreselijk gevoel.

Je hebt misschien al eens een flinke kwetsbaarheidkater gehad. Dat je je gevoelens bloot hebt gegeven en je ware emoties hebt getoond en je de volgende dag wakker wordt en denkt: ‘Nee, wat zal iedereen wel niet van me denken?’.

Het gevoel dat je je schaamt terwijl je eigenlijk hartstikke trots op jezelf mag zijn omdat je de moed hebt getoond om kwetsbaar te zijn.

Als je je afsluit voor kwetsbaarheid,
dan sluit je je ook af voor kansen

Je haat het gevoel van kwetsbaar zijn en ziet het bij jezelf als een zwakte. Maar je bewondert mensen die het lef hebben om zich kwetsbaar op te stellen en zich overgeven aan het leven.

Nu is het tijd dat jij je ook kwetsbaar durft op te stellen. Het is namelijk geen zwakte maar juist een kracht.

Er zijn sowieso onzekerheden, risico’s en gevoelens in het leven, die kun je nooit wegnemen. Wat je wel kunt doen is besluiten hoe je er mee omgaat.

Als je je kwetsbaar durft op te stellen dan handel je vanuit moed en betrokkenheid. Er ontstaan verbintenis. Als je leeft met een muur om je heen en een masker op dan handel je vanuit angst en ontstaat er zeker geen verbintenis.

Verbintenis, daar draait het om

“Verbondenheid is de reden van ons bestaan. Wij zijn gemaakt voor verbondenheid met anderen. Dat is wat ons leven richting en zin geeft, en als het daaraan ontbreekt, lijden wij daaronder.” – verwoord Brené Brown zo mooi in haar boek: ‘De kracht van kwetsbaarheid’.

Als je leeft vanuit en met gevoel dan ben je inderdaad kwetsbaar. Kwetsbaarheid is nu eenmaal de kern van alle emoties en gevoelens. Redelijk wat mensen sluiten zich af voor hun gevoelsleven omdat ze de pijn die er eventueel uit voort kan komen te eng vinden.

“Embracing our vulnerabilities is risky but not nearly as dangerous as giving up on love and belonging and joy – the experiences that makes us the most vulnerable”. – Brene Brown

Maar hierdoor sluiten ze zich ook af voor al het goede en liefde in het leven. En dat is precies wat ons leven richting geeft en waardevol maakt. Dat waar iedereen echt naar verlangt.

Wat je misschien nog niet weet maar waar je zeker achter zal komen is: dat als je leeft vanuit en met gevoel, je verbintenis en liefde in je leven zult ontvangen en dat je hierdoor gemakkelijker en sterker de pijnlijke gebeurtenissen aan kan. Zeker een win-win situatie!

Lees ook:

Niet meer uitstellen

Iedereen heeft waarschijnlijk al wel eens een situatie uitgesteld omdat je toch nog eerst iets wilde verbeteren aan jezelf of je leven.

Een housewarming uitstellen totdat je een nieuwe bank hebt en als je de nieuwe bank hebt het uitstellen totdat je iets leuks aan de muren hebt hangen.

Of je mentor van vroeger pas een kaartje sturen of opbellen als je je rijbewijs hebt gehaald en als je je rijbewijs hebt wacht je toch nog totdat je studie is afgerond.

Je vindt jezelf nooit goed genoeg. Je bent je hele leven aan het wachten totdat je perfect bent.

Maar als je dit blijft doen zul je relaties en kansen aan je voorbij laten gaan die misschien niet meer terugkomen. En dat is zo zonde. Wees blij met wie je bent op dit moment en geniet ervan, straal het uit en deel het met iedereen. Heb lef!

Je wil graag perfect zijn maar wat je niet realiseert is dat je imperfectie omarmen juist perfectie is.

De kracht van kwetsbaarheid

Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek:
‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!

Brené Brown heeft ook twee inspirerende filmpjes die al door miljoenen mensen zijn gekeken. In de filmpjes is ze zelf kwetsbaar (wat een lef!) en spreekt ze over kwetsbaarheid en schaamte, een prachtige combinatie.

1. The power of vulnerability

2. Listening to shame

De boeken van Brené Brown, absoluut een aanrader!