Mensen hebben doelen of intenties nodig in hun leven.

Daarmee bedoel ik niet stop de hongersnood in de wereld of vind een geneesmiddel tegen aids. Maar gewoon de dagelijkse doelen.

Thuis zijn er altijd wel dingen die je “moet” doen. Veel mensen gaan dus op vakantie met het idee: even lekker helemaal niks.

Maar toch wil de meerderheid altijd wel iets doen op vakantie in tegenstelling tot elke dag op het strand liggen.

Passief wezen

Stel je leven eens voor zonder intenties. Je zou geen reden hebben om s’ochtends uit bed te komen.

Doe je dat toch dan sta je op zonder hoop, zonder plannen, zonder agenda. Als de telefoon gaat zou je opnemen. Als er iemand aanbelt zou je opendoen. Maar het leven zou je overkomen.

Een ongestructureerd leven klinkt misschien avontuurlijk en spannend.

Maar als je het leven wil bereiken wat jij wil leven en de dingen wil doen waarvan je houdt. Zal je in het dagelijks leven moeten plannen en structuur moeten aanbrengen in plaats van alleen maar passief reageren op wat er om je heen gebeurt.

“Live your dream. Create your life. Lead with intention”. -Leslie Schwartz

Wens een wens voor jezelf

Uit psychologisch onderzoek is bewezen dat mensen met een bepaald doel gelukkiger zijn. Ook mensen die de overtuiging hebben dat het leven een doel heeft zijn gelukkiger.

Elke dag gelukkig zijn is een prachtig doel in het leven. Maar dan moet je wel weten wat jou gelukkig maakt. En daar heb je best een portie zelfkennis voor nodig.

Vraag jezelf eens af:

  • Wat zijn je dromen/wensen?
  • Wat zou je graag willen?
  • Wat zijn de dagelijkse dingen die jou gelukkig maken?
  • Wat zijn je doelen? En zijn ze realistisch?

Als je een wens uitspreekt, schenk je aandacht aan je behoefte. Het is goed om je meer bewust te zijn van je eigen behoeften. Want alleen als je je bewust bent van je behoeften kun je er op inspelen.

Wees ook niet bang om (af en toe) voor jezelf te kiezen of voor jezelf op te komen. In jouw leven sta jij op de voorgrond en ben jij het belangrijkst. Dat heeft niks met arrogantie of egoïsme te maken. Je bent gewoon niet een figurant in de film van iemand anders. Jij bent de hoofdrolspeler in jouw eigen film.

Het stappenplan naar je eigen geluk

Een verschil tussen gelukkige en ongelukkige mensen is dat gelukkige mensen zichzelf toe staan om gelukkig te zijn.

En dat ze met een perspectief naar hun leven kijken dat overwinningen ziet in plaats van nederlagen.

De manier waarop jij naar iets kijkt maakt immers hoe je het ervaart. Als je weet wat je gelukkig maakt, bedenk dan een plan om het te krijgen.

Uhm plan? Ja zo werkt dat ook in het bedrijfsleven.

Je wilt iets bereiken en daar heb je (bijvoorbeeld) een ondernemingsplan voor geschreven. Dus weet wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en bedenk een strategie om het te bereiken.

  • Ken je eigen behoeften, wensen en dromen
  • Zet jezelf voorop
  • Heb een positief perspectief
  • Maak een plan en volg het

Lees ook:

Voor wat extra motivatie en inspiratie raad ik je onderstaande boeken aan!