Hoe huilen je verder helpt - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Soms als je echt verdrietig bent moet je gewoon even ongestoord huilen.

Is er iemand dood gegaan? Ben je ontslagen? Heb je verdriet van vroeger zeer? Heeft een vriendin je vertrouwen geschonden? Liefdesverdriet?

Laat de tranen de vrije loop. Even ontladen.

Zolang je maar onthoudt dat het beter wordt.

Je zal je zelfs al beter voelen nadat je huilbui over is, echt waar.

 

Niemand die je ziet

De voorwaarden van een ongestoorde huilbui: wees in een veilige ruimte, bijvoorbeeld lekker in je slaapkamer.

Is er niemand die je kan zien? Mooi zo, je hoeft niet mooi te zijn voor iemand in de buurt.

Dus ga maar lekker snotteren, janken, krijg rode vlekken in je gezicht, uitgelopen mascara.

Niemand die je hoort

Is er niemand die je kan horen? Geen kinderen of huisgenoten in anderen kamers die gehorig zijn?

Mooi zo, lekker krijsen, jammeren en schreeuwen. Jij bent verdrietig en dat moet er uit!

Ongestoord huilen moet echt alleen gebeuren. Niemand die je probeert te troosten of op te vrolijken. Niemand op wie jij moet reageren. En vooral niemand voor wie jij je moet inhouden.

Na regen komt zonneschijn

Maar zoals ik net al zei, je moet onthouden dat het beter wordt. En als je merkt dat je in een verdrietige stemming blijft hangen na je huilbui, dan is het tijd om jezelf op te vrolijken. Maar hoe?

Bel een vriend/in en maak een praatje, draai vrolijke muziek en zing of dans, kijk een grappige tv-serie, speel een spelletje op je laptop of telefoon.

Vraag je af waar je blij van wordt en ga dat doen. Want het is helemaal niet prettig om in een verdrietige stemming te blijven hangen.

Neem tijd voor je verdriet

Krop je verdriet niet op. Daarmee bedoel ik voel je je verdrietig neem er dan de tijd voor.

Hoe meer je het uitstelt, en we weten dat we dat allemaal wel eens doen, hoe harder het aankomt.

Daarnaast zal je verdriet zich ook uiten op het moment dat het jou het slechts uitkomt. Omdat je het constant hebt uitgesteld kun je het op een gegeven moment niet meer inhouden.

Iets minuscuuls zal je doen breken en vervolgens sta je kei hard te huilen op je werk, in de sportschool of midden op straat.

Had je het nou maar niet heel de tijd ingehouden he?

Dus merk je dat je verdrietig bent of dat er tranen uitmoeten neem er dan de tijd voor. Met het motto: hoe eerder hoe beter.

Vooruit ben je op school of op je werk en wil je daar niet vol in tranen uitbarsten. Begrijpelijk. Maar doe dat dan wel zodra je weer veilig thuis bent. Ook al is het dan al weer een beetje gezakt. Het zit nog steeds in je en het moet eruit. Dus wek je tranen op met muziek of iets wat voor jou werkt. Wat ingehouden tranen kosten veel energie. En die energie kun je veel beter gebruiken!

Je bent niet de enige

De onderstaande boeken zijn echte must read boeken als je in je leven een trauma hebt opgelopen en nu: sterker wilt worden, er mee om wilt leren gaan, en meer begrip en herkenning wilt. Alleen de herkenning die je haalt uit het lezen van de boeken geeft je het gevoel: ‘oh daar komt het door.’ en ‘gelukkig ben ik niet de enige.’