Bijna alle mensen kennen wel het woord hoogsensitief.

Maar wat het nu precies is en waar het allemaal invloed op heeft, dat weten de meesten niet.

En hoe moet je er eigenlijk mee omgaan? Lees verder!

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is niet alleen stemmingen overnemen van mensen het gaat veel verder. Carolina Bont beschreef het perfect in haar boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’.

“Hoogsensitieve volwassenen en kinderen hebben last van een gevoel van een te grote kwetsbaarheid voor de vaak overweldigende input die op hen afkomt. Ze voelen stemmingen van anderen sterk aan, laten die te veel toe en raken sneller dan de meeste mensen ‘uit hun doen’. Spanningen overnemen, gevoelens van anderen je toe-eigenen, snel stressverschijnselen krijgen in een lawaaiige en hectische omgeving, vlug van streek zijn bij onvriendelijkheid en intens blij zijn met hartelijkheid, gedachten uit je omgeving oppikken, subtiliteiten zien die de meeste mensen niet opvallen, niet tegen gewelddadige films kunnen, moeilijk omgaan met plotselinge veranderingen, overgevoeligheid voor geuren en snel van slag raken door een lege maag of bedompte lucht; dat zijn zo een paar uitingen en kenmerken van hoogsensitiviteit.”

Haar boek is zeker een aanrader voor mensen die handvaten kunnen gebruiken om met hun hoogsensitiviteit om te gaan.

 

Vergroot je wereld, bescherm jezelf

Herken je jezelf? Fijn om te weten dat je niet gek of raar bent maar gewoon hoogsensitief. Nu is het aan jou om het niet te zien als zwakte maar juist als kracht. Want je kan er zo veel uithalen.

Hoogsensitieve personen staan vaak te open naar hun omgeving toe en niet open genoeg naar binnen, naar hun intuïtie. Intuïtie is niet te manipuleren maar de ontvankelijkheid ervan is wel te trainen.

Dus wat nu?

Er zijn veel boeken over dit onderwerp geschreven. Bovenstaand benoemd boek is een persoonlijke aanrader maar misschien houd je wel veel meer van een andere schrijfwijze of iets dergelijks! Zoek lekker in boekwinkels en het internet naar het boek wat bij jou past. Een boek met oefeningen en tips om je ontvankelijkheid te vergroten. Maar ook om jezelf te beschermen voor een te grote kwetsbaarheid.

Lees ook:

Geven, geven, geven

Voor alle mensen maar specifiek voor hoogsensitieve mensen is het belangrijk dat ze letten op het evenwicht in hun vriendschappen en relaties.

Als je hoogsensitief bent neem je vaak stemmingen over van mensen en ben je erg geneigd de ander tot in extreme te helpen.

Met tot in extreme bedoel ik dat je jezelf wegcijfert en bijna meer tijd aan de ander dan aan jezelf besteedt.

Probeer in plaats van iemand te redden iemand te helpen om zichzelf te helpen. Oftewel help de ander zijn eigen kracht aan te spreken en eigen oplossingen te bedenken. Je wilt niet de boodschap uitzenden dat de ander daar niet toe in staat is.

Kijk ook uit dat je niet je hulp opdringt aan mensen die hun problemen niet willen oplossen. Bied je hulp aan zodat ze weten dat het beschikbaar is maar dring het niet op. Het enige wat er dan gebeurt is dat jij gefrustreerd raakt en energie verliest zonder dat er iets positiefs veranderd.

“Your intuition knows what to do. The trick is getting your head to shut up so you can hear”.