De vraag: ‘Wat is het doel van het leven?’ stellen we onszelf allemaal wel eens.

Of de varianten: ‘Wat is de betekenis van het leven?’ en ‘Wat heeft het allemaal voor zin?’.

Zo ga je om met deze vragen!

“Er zijn mensen die zeggen dat we op zoek zijn naar een zinvol leven, maar ik geloof niet dat dat zo is. Wat we zoeken is volgens mij het gevoel dat we leven.” – Joseph Campbell

“Wat de mens nodig heeft is geen toestand vrij van spanning, maar het streven naar en vechten voor een doel dat de moeite waard is, een in vrijheid gekozen taak.” 

– Viktor E. Frankl 

Wat is het antwoord?

Als je een moeilijke tijd hebt of misschien als je heel veel vrije tijd hebt is het soms moeilijk om aan deze vragen te ontsnappen.

Soms is het ook gewoon makkelijker om een kant-en-klaar antwoord te hebben zodat je zelf niet meer hoeft na te denken over wat je moet doen in het leven.

Voordat je over deze vragen gaat nadenken, vraag jezelf eens af:

1. Hebben alle termen in de vraag een eenduidige betekenis?

2. Zal een antwoord op de vraag tot bepaalde acties leiden om dingen te verbeteren?

De vraag: ‘Wat is het doel van het leven?’ voldoet niet aan het eerste punt dus ook niet aan het tweede. Vragen die buiten je invloedssfeer liggen zoals: ‘Wat nu als mijn partner een ongeluk krijgt?’ voldoen niet aan het tweede punt.

Als je iets niet kan definiëren of je kan ergens niet naar handelen, dan vergeet het maar. Zelfs als je een antwoord creëert voor jezelf kun je er dus eigenlijk niks mee, want het betekent niks en je kan er ook niet naar handelen.

“What is the meaning of life? To be happy and useful”. – Tenzin Gyatso, 14th Dalai Lama

Het doel van jouw leven

Door geen antwoord te geven op deze vragen ben je niet meteen een atheïst, oppervlakkig, of niet spiritueel. Het betekent simpelweg dat je ervoor kiest om je alleen in te spannen voor dingen waarin je het meest kunt uitrichten, voor jezelf en anderen.

Ik vind persoonlijk dat het leven er is om gelukkig te zijn, te genieten en een goed voldaan gevoel over jezelf te hebben.

Iedereen heeft zijn eigen manieren om dit te bereiken en die manieren kunnen ook in de loop van de tijd veranderen.

De één zal dit bereiken door in de zorg te gaan werken, de ander door muziek te maken, en iemand anders weer door een gezin te stichten en kinderen op te voeden.

Ik vind liefde geven en ontvangen, altijd blijven leren, en doelen hebben belangrijk. Voor de mensen die dit egoïstisch of hedonistisch vinden klinken het een sluit het ander niet uit.

Plezier hebben en anderen helpen sluiten elkaar niet uit. Evenmin als dat, een goed voldaan gevoel over jezelf hebben en een algemeen belang dienen elkaar niet uitsluiten.

Wie moet ik helpen?

Dus wat kun je met je tijd doen zodat je van je leven geniet, gelukkig bent en een goed gevoel over jezelf hebt? Voor iedereen zal dit wat anders zijn maar ik denk dat de basis is: blijven leren, doelen hebben en iets voor anderen doen.

Laten we ‘iets voor anderen doen’ eens onder de loep nemen. Wat is een goed doel en wat en wie is het belangrijkste om te helpen? Iedereen heeft hier zo een unieke mening over dat dit een oneindige en vooral zinloze strijd is.

Er is niet een goede zaak beter als een andere goede zaak en bijna alles en iedereen heeft hulp nodig. Doe wat je kunt doen en hoop er het beste van. Als je bijdraagt aan het verbeteren van de wereld, op welke manier dan ook, ga er dan van uit dat je goed werk doet.

Iemand of iets helpen heeft niet alleen betrekking op het redden van levens of het milieu. Als je choreograaf bent en je raakt mensen echt met je dansvoorstellingen, verbeter je volgens mij ook de wereld. Als je leraar bent op school en je verandert het leven van één kind in positieve zin, dan heb je de wereld ook verbeterd.

Wil jij je leven graag met iemand delen?