Het doel van haptonomie is dat je in contact komt met de gevoelens in je lichaam. Dat voelen, denken en doen weer op elkaar aansluit.

Als je je gevoel wegstopt en negeert mis je een belangrijke informatiebron.

Je kunt jezelf gaan aanwennen om je af te vragen wat erin je omgaat, wat je voelt en waarom je op een bepaalde manier reageert.

Lees verder voor concrete trucjes.

Contact met je gevoel

Iedereen heeft gevoelens maar sommige mensen staan totaal niet in contact met hun gevoel. Het voelen van je gevoelens en er uiting aan geven is belangrijk voor je innerlijke gemoedstoestand en gezondheid.

Openheid over je gevoelens maakt je hierdoor niet kwetsbaarder maar juist sterker.

Het getuigt van kracht wanneer je eerlijk bent over je emoties. Zijn het ook niet juist de mensen die eerlijk zijn over hun emoties die jij het meest bewondert? Precies.

Tijd dat jij dat dus ook gaat doen. Het contact met jezelf en anderen zal hierdoor ook makkelijker en meer ontspannen door verlopen.

“I’m a simple person, who hides a thousand feelings behind the happiest smile”.

Wat voel ik en waarom?

Voordat je begint aan haptonomie therapie zijn er ook dingen die jij zelf kan proberen.Om meer in contact met je gevoel te komen zijn er verschillende trucjes.

  • Sta vanaf nu elke dag een paar keer (kort) stil bij jezelf. Ook al heeft er op dat moment geen specifieke gebeurtenis plaatsgevonden. Vraag aan jezelf wat je voelt. En vraag je daarna af waar dat door veroorzaakt kan worden.
  • Schrijf elke avond een kort stukje (een paar minuten is voldoende voor alle drukke mensen onder ons) over wat je die dag hebt gedaan. Opstaan, werken, je kreeg een complimentje enz. Door nog even bewust je dag door te nemen kunnen er gevoelens naar boven komen die je weg had gestopt.
  • Op het moment dat er wel een specifieke gebeurtenis plaatsvindt kun je overrompeld worden door gevoelens. Distantieer jezelf van de gebeurtenis. Ga ergens heen waar je even alleen bent, de wc bijvoorbeeld. Overleg rustig met jezelf. Wat voel ik (woede, verdriet, bang)? Waar voel ik dit (in mijn borst, hoofd, buik)? Waarom voel ik dit? Wees eerlijk tegen jezelf. Waarom voel jij je zo? Wat heeft de gebeurtenis bij jou los gemaakt?

Deze oefeningen leiden tot meer zelfkennis waardoor je meer in contact met je gevoel komt. Mochten de oefeningen nog wat ongemakkelijk voelen realiseer je dan dat dat vaak zo is wanneer je nieuwe dingen doet, maar hoe meer je het doet des te makkelijker het zal gaan.

Gun jezelf deze voedende aandacht. Probeer elke week even stil te staan bij wat het met je doet en wat je ervan leert.

De emotionele vulkaan

Zie je geest als een kamer in je huis. Als je troep in die kamer maakt en niet opruimt zal het voor altijd blijven liggen.

Sterker nog de troep zal na een tijd ongedierte aantrekken en gaan stinken. Oftewel als je het niet opruimt wordt het alleen maar erger.

Zo werkt dat ook met je geest. Als je je emoties niet verwerkt (opruimt) zullen ze zich nestelen in je geest waardoor ze op de meest ongepaste momenten zullen uitbarsten.

Mocht je je gevoelens zo onderdrukken dat jou dat niet overkomt. Dan zullen je emoties zich na een tijd in je lichaam nestelen en voor kwaaltjes en pijnen zorgen.

Vraag je je af waarom je niet van je hoofdpijn of buikpijn afkomt? Bingo…

Lees ook:

Ga terug van Haptonomie naar Assertief – spreken vanuit gevoel.