Als je eenmaal doorhebt wanneer je op een
‘grens-moment’ bent aangekomen heb je drie keuzes:

  1.  Jij overschrijdt je eigen grens
  2.  Jij laat iemand anders jouw grens overschrijden
  3. Je beschermt jouw grens

Ik denk dat je het wel weet, maar de derde optie is de beste!

Maar hoe doe je dat dan je grens bewaken?

1. Praat vanuit jezelf en niet vanuit de ander

Over welke grens het ook gaat spreek vanuit jezelf. Dus in plaats van: ‘Jij eist te veel van mijn tijd op.’ kun je zeggen: ‘Ik heb het daar nu echt te druk voor.’

Of in plaats van: ‘Jij moet je zooi opruimen.’ kun je zeggen: ‘Ik vind het niet zo prettig als je overal je spulletjes laat slingeren.’

Klinkt al heel anders he? Mensen gaan daar ook echt beter op reageren. Jij hebt het recht om te zeggen wat jij vindt en voelt, probeer het eens!

2. De broken-record techniek

Misschien ken je ze wel: mensen die constant willen dat iets gebeurt of hun zin doordrijven, je voelt je een beetje onder de tafel gepraat waardoor je het uiteindelijk maar met tegenzin doet.

Ben je onder de tafel gepraat omdat je eigenlijk gewoon niets meer terug te zeggen had en het ongemakkelijk werd? Dan is de broken-record techniek iets voor jou!

Je hebt gewoon één zin en die blijf je herhalen. Dat doet de ander immers ook!

‘Zou je voor mij nog iets kunnen doen?’

Nee, ik ga nu net weg.

‘Het heeft best haast zou je het toch even kunnen doen?’

Nee, zoals ik al zei ik ga nu net weg.

‘Bla bla bla zou je het dan even willen doen?’

Nee, ik ga nu net weg fijne dag nog.

3. Toon initiatief

Als iemand iets van je wilt kun je nee zeggen en wachten totdat hij/zij je toch overtuigt om het wel te doen. Maar je kan ook nee zeggen en direct een oplossing aandragen. Bijvoorbeeld:

‘Nee, dat lukt mij nu niet. Vraag anders Amber eens.’ of ‘Nee, ik heb nu geen tijd. Google het probleem eens misschien komt er wel iets nuttigs uit.’

Door je grens te beschermen schep je duidelijkheid voor jezelf en voor anderen om je heen. Als je een tijdje je grenzen hebt beschermt zal je merken dat het contact met anderen ook gemakkelijker verloopt omdat, iedereen weet waar hij/zij aan toe is en jij ook.

Daarnaast kom je ook veel sterker en krachtiger over. Jij weet wat je wel en niet wilt en daar handel je ook naar. 

Consistentie is de sleutel

Mensen zijn gewend dat ze jou over kunnen halen en over jou heen kunnen lopen. Dus ze zullen net zoals jij moeten wennen aan de grenzen. Jij moet wennen aan het stellen en beschermen van de grenzen en zij moeten wennen aan de grenzen en het accepteren daarvan.

Het zal dus in het begin wat extra energie kosten om “constant” je grenzen te bewaken. Maar jij en anderen wennen er snel genoeg aan en dan zal het niet meer voelen als een gevecht elke keer.Dus even doorzetten je kan het!

Ik zou het echt super vinden als je deze blog deelt!

Liefs,
Phil