Geef je grens aan en word productiever! - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Soms laat je mensen over je grens heen gaan waardoor je niet productief je doelen bereikt en een langere weg aflegt met meer obstakels.

Leer je grenzen te beschermen en ontdek hoe je productiever wordt!

Wees onwetend

Het klinkt dom om niks te weten maar het is puur genot en heel praktisch. Alle vragen die mensen heel de dag door aan je stellen hoef je niet te beantwoorden. Ook al weet je het antwoord verwijs ze door naar een andere informatiebron (internet, andere persoon).

Dit geldt ook voor andere soorten onderbrekingen, alles wat tijdens je werk irrelevant, onbelangrijk of onbruikbaar is gewoon negeren of doorverwijzen.

“Learning to ignore things is one of the great paths to inner peace”.

Tolereer geen idioten als je er zelf geen wilt worden

Wees beknopt en duidelijk in je werkcommunicatie en vraag (eis klinkt zo gemeen) dit ook van anderen.

Mail bijvoorbeeld niet acht keer heen en weer met verschillende tijdsvoorstellen voor een vergadering.

Maar mail één keer en vraag duidelijk kun je om 15:00 zo niet, kun je dan drie andere tijdstippen voorstellen die jou goed uitkomen?

Ook bij zakelijke telefoongesprekken kan het tactischer. Je hoeft bijvoorbeeld niet aan iedereen te vragen hoe het met ze gaat om vervolgens over koetjes en kalfjes te praten.

Je kan gerust zeggen: ‘Hoi ik ben erg druk maar heb wel eventjes tijd waarmee kan ik je helpen of wat kan ik voor je doen?’

Feiten zijn feiten

Baseer je werkproces niet op speculaties of veronderstellingen want als het dan niet zo blijkt te zijn kun je weer opnieuw beginnen. Zorg dat je je werk baseert op feiten.

‘Nee’ durven zeggen

Vaak hebben mensen ook extra werk doordat ze geen ‘nee’ durven zeggen tegen andere mensen. Dit kan echt ontzettend vervelend zijn en hoog tijd om hier iets aan te doen!

Het werkt het beste als je resoluut ‘nee’ gaat zeggen op alles (zolang je niet ontslagen wordt natuurlijk).

Dus gedraag je lekker als een kleuter die overal ‘nee’ op zegt en onthoud dat deze oefening niet gaat om het directe resultaat maar om het oefenen met ‘nee’ zeggen.

Het gaat erom dat je je op je gemak gaat voelen terwijl je ‘nee’ zegt.

Bedenk geen ingewikkelde smoezen een simpel: ‘Sorry, dat kan echt niet, ik heb te veel aan mijn hoofd.’ is een prima antwoord wat iemand ook vraagt. Mensen zullen deze grens gaan uittesten maar dat zal na een gegeven moment zeker minder worden als ze door hebben dat jij jouw grens goed beschermt.

Laat je niet storen

Als je een eigen werkkamer hebt zal je waarschijnlijk niet veel gestoord worden en anders helpt een bordje ‘niet storen’ daartegen.

Maar als je je werkkamer deelt met collega’s is het een ander verhaal en kun je veel tijd verliezen aan mensen die iets tegen je willen zeggen (of je dat nu wil of niet).

Je niet laten storen is een belangrijke grens.

In dit geval kun je bijvoorbeeld een koptelefoon opzetten. De drempel voor iemand om iets tegen je te zeggen is veel hoger omdat ze je bewust moeten aantikken om iets te zeggen.

Doen ze dat toch dan kun je net doen alsof je via de koptelefoon aan de telefoon bent door hardop te zeggen: ‘Heb je een momentje’ en tegen de ander te zeggen: ‘Wat kan ik voor je doen?’.

Als je de koptelefoon een stom idee vindt wees dan gewoon duidelijk tegen de mensen die je aanspreken door te zeggen: ‘Hoi, X. Ik heb het erg druk. Waarmee kan ik je helpen?’

Laat mensen niet later terug komen. Vaak zeggen mensen: ‘oh dan kom ik straks even’ en dan storen ze je nog een keer. Dus dwing mensen om meteen te zeggen waarvoor ze komen in een korte samenvatting.

Geweldige boeken om productiever te gaan werken!