Gezonde voeding, hoe pak je dat aan? - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Iedereen heeft behoefte aan gezonde voeding en iedereen kan de boeken en recepten erover lezen.

Maar waarom gebeurt het niet en hoe pak je het ‘waarom’ aan?

Wat wel en niet eten

De meeste mensen weten wel dat kant-en-klaar maaltijden ongezond zijn en dat je lunch en avond eten gezonder is als je er verse groenten aan toevoegt.

Je weet dat je beter geen bergen zout en kilo’s suiker kan eten. Je groenten en fruit bij een natuurlijke supermarkt moet kopen. En niet te vergeten je vlees bij een biologische slager.

Natuurlijk wil je liever geen chemicaliën, pesticiden, hormonen, kleur-, geur- en smaakstoffen in je eten. Maar dat gebeurd nu eenmaal.

Pak het ‘waarom’ aan

Dus vraag aan jezelf waarom je ongezond eet. Waarschijnlijk zijn de antwoorden iets in de trant van: je weet niet hoe je het moet aanpakken, je hebt er geen tijd voor, je hebt er geen geld voor (biologisch eten staat synoniem voor duur eten), het is een hoop werk.

Het goede nieuws is dat het maar eventjes een hoop werk is. Net zoals dat leren fietsen eventjes een hoop werk is. Maar als je het eenmaal kan, kost het nauwelijks meer tijd.

Als jij eenmaal weet: wat je hoe kan maken en waar je dat kan kopen, kost het je echt al veel minder tijd.

Stapje voor stapje

Nu moet je niet het belachelijke beeld in je hoofd hebben dat je vanaf morgen alles biologisch gaat eten zonder zout en suiker en als dat niet lukt dat je dan faalt. Want dat zal zeker niet motiveren.

Kies één dingetje uit. Een bepaalde maaltijd of een bepaalde groene smoothie. Het mag alles zijn wat jij wilt.

Het liefst iets wat jou het makkelijkst en lekkerst lijkt. Want je wil er wel een beetje plezier aan beleven.

Op een gegeven moment ga je het leuk vinden

Het meest demotiverende is dat je niet weet hoe en wat qua gezonde voeding. In welke winkels kun je biologisch eten kopen? En waar zitten die winkels in jouw buurt? Maar deze informatie samen met gezonde recepten kun je gewoon googlen.

Je moet het even opzoeken maar dan heb je het voor altijd. Misschien hebben vrienden nog goede tips.

En je moet niet te veel te snel willen. Gewoon een receptje voor een drankje of hapje. En ga er om teleurstelling te voorkomen, alvast vanuit dat het de eerste keer een beetje mislukt. Maar daardoor weet je de tweede keer wel hoe het echt lekker wordt!

“Ignore your health and it will go away”.

Geen tijd en geld voor gezonde voeding

Dat zijn natuurlijk ook echte hoofdredenen om iets minder gezond te eten. Absoluut. Maar als gezonder eten iets is wat je echt wilt valt er een mouw aan te passen.

Het kost even tijd om op te zoeken wat je waar kan kopen. Maar daarna kost dat sowieso geen tijd meer. En het extra keertje fietsen naar de biologische supermarkt scheelt weer tijd in de sportschool. Misschien ligt het juist wel op de route naar je werk? Of ga samen met een vriend/in dan heb je meteen een beetje quality time samen.

Qua geld is het motto: hoe graag wil jij het zelf. Voor 10 euro kun je al 2 soorten smoothies maken. En elke smoothie die je maakt is meestal één liter oftewel 4 heerlijke glazen!

Lees ook: