Je wilt gewoon een gelukkig leven.

Je wilt je zen voelen, mindful leven, geen stress ervaren en voldoening halen uit kleine momenten.

Maar hoe?

1. Laat je angst voor wat anderen vinden los

Iedereen zal altijd een mening hebben en soms zal je die leuk vinden en soms niet. Maar het maakt niet uit zo lang jij jezelf leuk vindt. Het gaat erom dat jij jezelf helemaal accepteert. Het is belangrijk om zelfvertrouwen te hebben en een positief zelfbeeld.

Als dat het geval is en iemand zou negatief of stom op jou reageren dan zou die persoon in jouw waarde dalen. Jijzelf zou niet in waarde dalen.

2. Vergroot je zelfcompassie

Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als dat je naar mensen die je lief hebt kijkt. En dat je ook tegen jezelf praat zoals je tegen mensen die je lief hebt praat.

Als je het moeilijk hebt of je denkt dat je faalt wees dan niet boos en meedogenloos tegen jezelf. Wees lief en vraag aan jezelf wat je kan doen om jezelf te troosten en helpen.

3. Ontwikkel meer veerkracht

Elke keer als je jezelf toestaat om geluk te omarmen en toe te geven aan die momenten, bouw je veerkracht op en kweek je hoop.

Gelukkig leven wordt dan onderdeel van wie je bent. En als je dan ooit iets naars overkomt, heb je meer veerkracht om daarmee om te gaan.

4. Koppel niet je eigenwaarde aan iets buiten jezelf

Eigenwaarde is hoe jij over jezelf denkt. Hoe waardevol jij vindt dat jij bent. En dus niet hoe anderen vinden dat jij bent.

Eigenwaarde moet ook niet gekoppeld zijn aan iets materialistisch of iets wat je hebt geproduceerd of gecreëerd.

Want als dat zo zou zijn dan ben je waardevol als jij of je product in de smaak valt en anders ben jij als persoon waardeloos.

5. Wees dankbaar

Aarzel niet om geluk te voelen omdat jij iets hebt wat iemand anders niet hebt. Jij hebt bijvoorbeeld een leuk huisje, lieve partner, een gelukkig leven en iemand anders niet? Wees er dan extra dankbaar voor.

Beschouw wat je hebt in je leven niet als vanzelfsprekend. Geniet ervan en voel dankbaarheid. Laat anderen weten hoeveel ze voor je betekenen. Door respect te tonen voor wat jij hebt toon je ook respect voor de mensen die het bijvoorbeeld zijn kwijtgeraakt.

“If you aren’t happy for what you already have then what makes you think you will be happy with more?” – Maddy Malthora

6. Vertrouw op je intuïtie

Heb wat er ook gebeurt altijd vertrouwen en durf te geloven dat alles goed komt. Laat je behoefte om alles te perfectioneren, controleren en alles zeker te weten los.

7. Overwin je schaamte

Als je niet wil dat mensen iets van je weten is dit waarschijnlijk omdat je je er voor schaamt.

Maar de reden dat je je er voor schaamt is omdat je het zelf niet geaccepteerd hebt. Als jij het wel helemaal geaccepteerd zou hebben zou je er vrij over spreken.

Door te praten over dingen waar je je voor schaamt met mensen die je vertrouwt en die in staat zijn om empathie te tonen, zul je schaamte kunnen overwinnen.

8. Vergelijk jezelf niet constant met anderen

Ieder mens en iedere relatie is uniek en dat is juist zoiets moois. Als je tevreden bent met jezelf en je relatie heb je niet de behoefte om anderen af te kraken.

Merk je wel dat je die behoefte hebt dan is het goed om eens aan jezelf te vragen waarom je dat doet.

Je kan er achter komen dat je toch niet tevreden bent met een aspect in je leven. Dan is dit een mooi moment om na te denken over hoe je dat gaat veranderen.

9. Neem tijd om te spelen en ontspannen

Uitputting en een overvol schema zijn geen symbolen voor status. Zorg dat je in je dagelijks leven genoeg plezier en ontspanning hebt.

10. Lach, zing en dans!

Lach te hard, zing te vals en dans te opvallend, het maakt niet uit! Je hoeft niet altijd beheerst te zijn en “normaal” te doen. Geniet en heb plezier, dat is een veel betere uitstraling dan de beheerste variant.

De 10 wegwijzers voor een simpel gelukkig leven zijn geïnspireerd door het boek:
‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!