Eigenwaarde, jouw mening over hoe waardevol jij bent en over hoeveel jij betekent los van wat anderen denken.

Zoiets belangrijks en toch hebben veel mensen een te lage eigenwaarde.

Dus tijd om die te vergroten.

Versla schaamte!

Als er iets gebeurt in je leven waar je je voor schaamt en waar je verdrietig om bent, wil je het vaak tegen niemand vertellen en ben je teleurgesteld in jezelf.

Bijvoorbeeld als je zo hard hebt gewerkt aan je eindscriptie van je opleiding en dan haal je een lager cijfer dan je wilde.Of je hebt iets gemaakt een kunstwerk, gedicht of foto’s en het wordt niet goed ontvangen door mensen.

Op dat soort momenten is het juist wel belangrijk dat je het deelt met iemand. Maar wel iemand die je vertrouwt en die in staat is om empathie te voelen.

Schaamte is een sociaal gebeuren. Het is iets wat tussen mensen ontstaat. Daarom herstelt het ook het snelste tussen de mensen.

Gouden regel: Op het moment dat je denkt: ‘ik wil niet dat iemand dit weet’ bel je direct iemand die je vertrouwt om het te vertellen.

Het gaat om moed

Daarnaast is het belangrijk dat je je negatieve gedachten omzet naar liefdevolle gedachten.

Dus ipv ‘ik ben waardeloos’ verander je je gedachte in:

‘Dit is een teleurstelling. Hier ben ik kapot van. Maar tegenslagen maken mij sterker en ik ben een prachtig persoon. Goedkeuring van anderen is niet de waarde waar ik mij door laat leiden. Ik heb moed getoond en dat is waar het om gaat. Ga weg schaamte ik ben moedig en dat is wat telt!’

“Courage does not always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, I will try again tomorrow”.

De essentie van het leven:
gelukkig zijn met jezelf

Als je je ergens voor schaamt voel je je heel kwetsbaar. En er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om zich kwetsbaar te voelen, heel begrijpelijk! Maar juist door je emoties, gevoelens, jezelf dus je kwetsbaarheid te omarmen kun je oprecht intens geluk voelen in jezelf.

Het emotionele deel van ons leven is verweven met elk deel in ons leven. Dus door dat te omarmen en je passie en visie nieuw leven in te blazen, zul je de essentie; innerlijke rust en geluk gaan ervaren.

Sommige hebben het al wel eens ervaren en hebben er mee geleefd maar zijn het door nare gebeurtenissen kwijtgeraakt. Zij zullen het opnieuw moeten leren. Anderen zullen het van voren af aan moeten leren. Maar het is absoluut de moeite waard!

Je persoonlijke 4 stappenplan! 

  1. Herken bij jezelf wanneer je je schaamt en wat de oorzaak ervan is.
  2. Is het realistisch? Schaam je je omdat je je eigen grens hebt overschreden of omdat je bang bent wat anderen wel niet zullen denken?
  3. Neem contact op met iemand die je vertrouwt en die in staat is om empathie te tonen.
  4. Bespreek je gevoelens en emoties. Waar heb je behoefte aan en wat zijn je negatieve (onrealistische) gedachten?

Eigenwaarde trucje: dicht bij jezelf blijven

Op momenten waarop je je schaamt, om welke reden dan ook, is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dit is een vermogen dat vele van ons nog verder moet ontwikkelen. Want het klinkt makkelijker dan het is!

De schaamte ervaring doorstaan zonder je normen en waarden los te laten. En uit de ervaring te komen met meer moed, meer compassie voor jezelf en meer verbondenheid voelen met anderen.

Het doel van je vergrote eigenwaarde is dat je uiteindelijk in plaats van schaamte juist empathie voelt voor jezelf.