Egoïsme mag zeker zolang het gedoseerd wordt gebruikt!

Ben jij juist een egoïst of een altruïst?

Durf ‘nee’ te zeggen

Ben jij iemand die geen ‘nee’ durft te zeggen? Waardoor je na je werk thuis nog steeds aan het werk bent ipv gezellig met je gezin of vrienden iets leuks te doen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Tijd voor een portie gezond egoïsme! Natuurlijk mag/wil/moet je mensen helpen. Het geeft zelfs een voldaan goed gevoel als je iemand ergens mee hebt geholpen. Maar je helpt niemand door jezelf te kort te doen.

Regel: zorg goed voor jezelf en laat ruimte voor anderen.

Leer grenzen stellen

Iedereen heeft het heel druk. We moeten naar ons werk, onze vrienden, familie en partner hebben aandacht nodig, onze hond moet uitgelaten worden, het huis moet schoon zijn, we hebben hobby’s, we moeten sporten en ondertussen hebben we geen tijd voor onszelf.

Jezelf voorbij rennen, daar heeft iedereen wel eens last van. Maar erg prettig is het niet!

Vraag aan jezelf hoe het komt dat je geen tijd meer voor jezelf hebt en je gestrest voelt. Heb je te veel verplichte activiteiten in de week? Dan is het hoog tijd om iets los te laten.

Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om voor de nieuwe week begint te kijken hoe die week eruit gaat zien. Kan er nog iets bij of is de week vol gepland met genoeg tijd voor jezelf?

Ook als mensen iets met je willen afspreken of als je sportafspraken met jezelf maakt, kijk altijd wat realistisch is in die week. Hoe leuk het ook is om met een vriendin bij te kletsen, als je al 4 drukke dagen achter de rug hebt kun je er niet meer echt van genieten.

“Sometimes the hardest thing and the right thing are the same”.

Karakter versus gedrag

Karakter is iets wat gewoon in je zit en wat je niet kunt veranderen. Je bent nu eenmaal lui, actief, egoïstisch, gul etc. Maar je gedrag heb je zelf in de hand en is zeker aan te passen.

Aan jezelf denken en grenzen stellen of anderen helpen en meedenken met problemen kun je aanleren.

Sta daar voor open en maak je leven zo nog leuker!

Behulpzaam of verplichting?

Wil je iemand oprecht helpen of doe je het omdat het voelt als een plicht? Probeer voor jezelf een duidelijk antwoord te krijgen op die vraag.

Soms help je iemand al een tijd met een bepaald project, waardoor je het gevoel krijgt dat je er “niet meer onderuit” kan. Terwijl je het veel drukker hebt gekregen in de laatste tijd en het eigenlijk niet meer zo goed uitkomt.

Leg het uit aan de persoon die je helpt en stel bijvoorbeeld voor om de frequentie van het klussen, bijles of wat het is waar je mee helpt te verlagen. In plaats van twee keer in de week één keer in de twee weken. Dat scheelt al een hoop!

Belangrijk is dat je altijd open communiceert over wat er in je omgaat. Die andere persoon kan het immers niet raden.