Verbondenheid en echte liefde als basisbehoeften. Naast eten, drinken, slapen en naar de wc gaan zijn onze belangrijkste basisbehoeften liefde en verbondenheid.

Iedereen zowel mannen, vrouwen en kinderen heeft verbondenheid nodig en het gevoel erbij te horen.

Als we dat niet hebben dan lijden we daaronder en zullen we allerlei klachten ervaren. Van fysieke klachten tot depressiviteit tot eenzaamheid.

 

I thought it was just me

Maar wat nu als je het gevoel hebt dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen en erbij te horen?

Het gevoel dat je de moeite waard bent ontstaat niet vanzelf en ook niet van de ene op de andere dag.

De mensen die een positief zelfbeeld hebben, hebben dit meestal vanuit vroeger meegekregen.

Maar helaas hebben redelijk wat mensen niet het gevoel verworven de moeite waard zijn. Dit kan komen door hun jeugd of door ervaringen met vrienden en/of partner.

Maar op dit moment is de belangrijkste vraag vooral:

‘Hoe ontwikkel je het gevoel van de moeite waard zijn?’. Door zelfvertrouwen op te bouwen en op basis van de regels voor een gelukkig leven bepaalde keuzes te maken, en te beseffen dat dit een proces is waar je elke dag aan moet werken.

“Life isn’t about finding yourself. It’s about creating yourself”.

De belangrijkste eigenschap voor een gelukkig leven

Het is mijn passie om te lezen en leren over gelukkig zijn. Hier zijn ook veel onderzoeken naar gedaan. En ik kan je verklappen dat ‘de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen’ als belangrijkste eigenschap naar voren is gekomen bij gelukkige mensen om een bezield leven te leiden.

Wat houdt dit nu precies in? Kwetsbaar durven te zijn en je kwetsbaar opstellen vormt de kern van betekenisvolle menselijke ervaringen en echte liefde.

Mensen voelen zich kwetsbaar wanneer:

    • Ze een andere mening uiten dan hun vrienden hebben

 

  • Ze om hulp vragen omdat ze het even niet meer alleen kunnen
  • Ze het initiatief nemen tot seks met hun partner
  • Ze iets nieuws proberen
  • Ze verliefd worden

Dus eigenlijk bijna altijd ;-). En als je je kwetsbaar opstelt voelt dat alsof:

  • Je een masker afzet
  • Je doodsangsten uitstaat
  • Je een knoop in je maag hebt
  • Je de eerste stap zet naar iets wat je super spannend vindt

Ik bewonder jou, maar keur mezelf af

Kwetsbaar zijn is de grote uitdaging in het leven. Brené Brown verwoord de gevoelens omtrent kwetsbaarheid erg mooi in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’:

“Ik vind het prettig als jij je kwetsbaar opstelt, maar wil mezelf niet kwetsbaar opstellen. Bij jou is kwetsbaarheid moedig, bij mij is het een teken van zwakte. Ik voel me aangetrokken tot jouw kwetsbaarheid, maar afgestoten door de mijne.”

Lees ook:

Tijd voor echte liefde voor onszelf

We voelen ons prettig bij mensen die hun ware gevoelens en emoties durven te laten zien. Maar zelf zijn we bang dat we niet genoeg zijn, dat we beter ons best moeten doen, dingen moeten verhullen en eigenlijk niet onze oprechte mening mogen uiten.

Waar het om gaat is dat wat je ook doet het nooit perfect zal zijn. Perfectheid bestaat namelijk niet. Het gaat om het proberen, de bereidheid om jezelf te laten zien, precies daar gaat het om. Elke keer als je je jezelf bent en durft te zijn word je een beetje moediger. Het verandert je ten goede.

Tip!
Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!