Hoe dankbaarheid je kan helpen bij angsten, wantrouwen en negatieve gedachten.

De meeste praten er liever niet over want het klinkt een beetje raar maar iedereen heeft last van negatief opkomende gedachten zo nu en dan. Vooral op de momenten dat je gelukkig bent.

Als je de liefde van je leven eindelijk in je leven hebt spookt er helaas wel eens door je hoofd wat nu als mijn partner vreemdgaat, doodgaat of mij verlaat.

Of als je lekker aan het genieten bent van een kopje thee kun je ineens denken dat een familielid of een vriend/in een ongeluk krijgt.

Dit is niet omdat je gek bent. Dit zijn gewoon je angsten en zo nu en dan spelen je angsten op.

Beoefen dankbaarheid

Negatieve gedachten zijn vanzelfsprekend heel vervelend, dus tijd om er iets aan te doen!

Op de momenten dat je je de verschrikkelijkste situaties voorstelt onderbreek dit dan door hardop je dankbaarheid uit te spreken.

Zeg tegen jezelf iets in de trant van: ‘Ik ben dankbaar voor… Ik heb het leven niet in de hand en ik vertrouw erop dat alles goed komt. Alles gebeurt met een reden en in plaats van bang te zijn geniet ik juist van alles in mijn leven.’

De anti voorbereiding

Sommige mensen denken dat ze zich juist “voorbereiden” op vreselijke dingen als ze er over nadenken. Dat door het ergste te verwachten je er op voorbereid bent en dat het mooi meegenomen is als het niet gebeurt.

Het tegenovergestelde is waar. Juist door intens te genieten van je leven en dankbaar te zijn ben je beter bestand tegen nare gebeurtenissen.

Door echt te beseffen wat voor lieve vrienden en familie je hebt, in wat voor leuk huisje je woont, dat je er financieel okee voorstaat enz. Door dat besef kun je slecht nieuws, dat iedereen helaas wel eens ontvangt, veel beter aan.

“It’s not happy people who are thankful. It’s thankful people who are happy”.

Gebruik angst als geheugensteuntje

Zelfs de mensen die hun geluk en ervaringen vol liefde ontvangen zijn niet immuun voor de negatieve gedachten die af en toe de kop op steken.

Alleen zij hebben geleerd om in plaats van bang te zijn en somber te worden het juist als een geheugensteuntje te zien.

Dus op momenten dat ze nare gedachten krijgen zien ze dit als een herinnering om dankbaarheid te beoefenen. Om stil te staan bij je fantastische partner, heerlijke familie, lieve vrienden, leuk huisje of een gelukzalig moment.

Nog meer tips!

Om de dagen niet zomaar onopgemerkt voorbij te laten gaan, kun je aan het eind van elke dag een paar minuutjes terug denken aan de dag. Wat je leuk vond, waar je om moest lachen en wat er allemaal plaatsvond.

Daarnaast geeft terug denken aan mooie herinneringen alleen of met iemand vaak een fijn gevoel. Je moet er niet in door slaan. Het is niet de bedoeling dat je alleen nog maar denkt ‘Vroeger was alles beter’ of ‘Was het nog maar zo’.

Het idee is dat je terug denkt aan iets leuks of moois wat je hebt meegemaakt en hier nog een keer om kan lachen of nog een keer van kan genieten. Dat je voelt en dankbaar bent voor wat je in jouw leven hebt en hebt gehad.

Aanraders!

De boeken hieronder zijn aanraders voor als je meer uit je leven wilt halen en gelukkiger met jezelf wil zijn. Maar dit boek is het beste als je echt gemotiveerd bent om met simpele trucjes gelukkiger te worden 🙂


Stuur mensen eens een kaartje om ze te bedanken, je hoeft er niet eens je huis voor uit!