Een cursus mindfulness / training is absoluut een investering in jezelf.

Vaak leven we maar half voor onszelf en de rest doen we omdat we denken dat het hoort of om aardig gevonden te worden.

We verliezen onze waarden en prioriteiten uit het oog waardoor ons leven steeds minder bevredigender wordt. Je piekert je suf en hebt constant negatieve gedachten.

Tijd voor verandering met mindfulness!

Ik ben er wel maar ook weer niet

Een voorwaarde om een waardevol en bevredigend leven te leiden is:

Aandacht hebben voor wat er direct aan je voordoet, dus de dingen om je heen in het nu. 

Dat het alledaagse niet aan je voorbij gaat. Het houdt ook in dat je niet alleen observeert, maar dat je er ook met je volle aandacht bij bent. Dat je het alledaagse ervaart en je er bewust van bent.

Als je leeft op de automatische piloot dan ben je fysiek wel aanwezig maar met je geest afwezig. Je kan dan door het bos wandelen zonder dat je de omgeving in je opneemt, je kan eten zonder te proeven en een boek lezen zonder te herinneren wat je hebt gelezen.

Leef je voor jezelf of voor anderen?

Mindful leven is dus het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot, het is ook het tegenovergestelde van onbewust leven. Als je onbewust leeft, leef je zonder er bij stil te staan waarom je doet wat je doet. In de cursus mindfulness / training (hoe jij het het liefste wilt noemen) wordt daarom ook aandacht besteed aan wat onze waarden voor het leven zijn en onze prioriteiten. Zodat je niet meer dingen doet omdat het zo hoort of omdat je aardig gevonden wilt worden, maar omdat het belangrijk voor je is en het aansluit bij je waarden.

“Het is levenskunts om te weten wanneer je moet accepteren en wanneer je moet handelen”. -Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen

In mindfulness is er ook aandacht voor hoe je nu leeft. Want je kunt pas veranderingen in je leven aanbrengen wanneer je je bewust bent van hoe je nu leeft. Om iets te veranderen moet je het eerst opmerken.

Daarnaast helpt mindfulness ook om meer liefde voor jezelf te hebben. Hoe snel veroordeel je jezelf niet en plak je labels op jezelf zoals lui, dik, overspannen, nutteloos, waardeloos, te verlegen, dom, mislukkeling. En het label:  ‘te weinig zelfvertrouwen’ wordt ook erg vaak gebruikt. Je zou alles doen wat je zou willen als je maar meer zelfvertrouwen zou hebben?

De kracht van gedachten

Iedereen heeft heel de dag door gedachten, dat is normaal. Maar het wordt een probleem als je niet meer de baas bent over je eigen gedachten en als je geen onderscheid meer maakt tussen gedachten en de waarheid.

Gedachten zijn erg sterk. Denk maar eens twee minuten lang niet aan een roze olifant. GO!

Hoe vaak heb je aan een roze olifant gedacht? Vaak he? Precies, gedachten zijn sterk en je moet er de baas over blijven. Dat wil zeggen: zorg dat je gedachten en de waarheid niet door elkaar haalt en zorg dat je gedachten niet de overhand nemen zoals tijdens piekeren gebeurt.

Je kan negatieve gedachten hebben zoals: ‘ik ben waardeloos’ of ‘ik doe alles fout’, maar gedachten zijn maar gewoon gedachten en niet de waarheid.

Dat jij die gedachten hebt betekent absoluut niet dat jij waardeloos bent of dat jij alles fout doet. Ik heb veel praktische oefeningen om piekeren en negatieve gedachten tegen te gaan en om je weer het verschil te laten voelen tussen negatieve gedachten en de waarheid.

Met mindfulness bereik je:

  • Minder stress
  • Minder last van piekeren
  • Meer genieten van het dagelijks leven
  • Je prioriteiten weer op een rijtje hebben
  • Automatische patronen doorbreken
  • Leven naar je waarden
  • Meer uit je hoofd en meer in het nu

Wil jij dit bereiken? Ik kan je hier bij helpen.

Lees ook: